Imatge de les etiquetes més emprades al Twitter a tot l'Estat el matí del 17 d'octubre (Font: Trendsmap)
Imatge de les etiquetes més emprades al Twitter a tot l'Estat el matí del 17 d'octubre (Font: Trendsmap)

Allau al Twitter davant la possibilitat del final d'ETA

La possibilitat que ETA anunciï la seva fi aquesta setmana ha generat una allau de piulades al Twitter del signe més divers que ha situat aquest tema com el més comentat en aquesta xarxa en les darreres hores amb diverses etiquetes que en fan al·lusió.

Actualitzat
Els tuitaires no paren de referir-se a la qüestió reaccionant entorn de la celebració de la conferència per promoure la resolució del conflicte al País Basc, el programa del periodista Jordi Évole emès diumenge i l'anunci del diari "The Guardian", que ha arribat a primera hora de dilluns.

A Catalunya, tres de les deu etiquetes més usades aquest matí han girat sobre la banda terrorista ETA amb #borrandoaETA, #konferentzia i #eta entre les més populars a la xarxa catalana.

Al conjunt de l'Estat, #borrandoaETA encapçala el rànquing dels "hashtags" més usats, seguit per #porladerrotadeETA, i les paraules Elorrio, un dels escenaris del reportatge d'Èvole, i Kofi Annan en la cinquena i vuitena posició, respectivament. L'impacte de l'etiqueta creada per @jordievole ha sorprès el mateix periodista.

La #pau treu el cap

Però més enllà del "trending topic", és significatiu que per primera vegada s'hagin encunyat etiquetes com #paz i #porlapaz. I és que la xarxa s'ha inundat de tuits on es barregen l'esperança que desperta la proximitat d'un escenari de cessament de la violència, amb la cautela, la incredulitat i l'escepticisme. Alhora, els tuitaires han expressat les seves crítiques cap a la banda terrorista, cap al paper del PP, i han recordat les 829 víctimes que ha fet el conflicte des dels seus inicis en diversos tuits, alguns d'ells detallant el nombre de civils, policies, militars, polítics i jutges morts.

Batalla d'etiquetes

L'enorme quantitat de tuits reflecteix l'enorme expectació que genera entre la societat civil la possibilitat que la banda terrorista desaparegui, però alhora ha reflectit que les posicions enfrontades es mantenen.

D'aquesta manera, tot i que molts tuitaires han usat indistintament les diferents etiquetes, alguns han volgut crear una batalla entre #porladerrotadeETA i #borrandoaETA.

En aquest sentit, la presència de Kofi Annan com a expert internacional en la conferència al País Basc ha generat un intens debat, després que el portaveu del PP, Esteban González Pons, els va deslegitimar tant a ell com a Gerry Adams afirmant que no tenen "ni punyetera idea" del conflicte amb ETA.

Diversos tuits han subratllat la importància de la presència de qui va ser secretari general de les Nacions Unides entre 1997 i 2006 i premi Nobel de la Pau el 2001 en la Conferència, mentre d'altres, en canvi, han coincidit amb el PP i han recordat la seva gestió en la crisi de Ruanda, i s'han preguntat si el motiu del seu viatge no deuen ser els diners que en cobrarà.

El debat a la xarxa continua obert, però davant del declivi de la banda terrorista en els darrers anys i l'escenari que finalment ETA arribi a la seva fi, hi ha qui mirant al futur ja es pregunta què faran els que han utilitzat ETA amb fins electorals el dia que finalment la pau arribi a Euskadi.
Anar al contingut