Olimpisme

La ciutat de Barcelona commemora el 25è aniversari de la nominació olímpica

Aquest dilluns fa 25 anys de la nominació olímpica de Barcelona, un fet que va marcar un abans i un després en la història de la ciutat comtal i de Catalunya. Les paraules de Joan Antoni Samaranch van engegar la maquinària de tot un país amb l'objectiu d'organitzar els millors Jocs Olímpics de la història. I així va ser. L'esperit de Barcelona 92 encara és ben viu, com ha quedat patent en l'acte que s'ha fet al Centre d'Estudis Olímpics. Una àmplia representació de les persones que van fer possible l'esdeveniment que va situar el nom de Barcelona en el món amb lletres majúscules s'ha reunit per celebrar el 25è aniversari d'una frase que anava molt més enllà de la designació de la ciutat com a capital esportiva del planeta.

Actualitzat
Joan Antoni Samaranch, clau de la nominació, hi va posar uns segons de drama i suspens. Eren dos quarts de dues del migdia, el nom no s'havia filtrat. Una eternitat de 60 anys d'aspiracions olímpiques s'aturava en el temps. Va ser el salt endavant més gran de la història de Barcelona. Més, molt més, que una designació. Una aspiració col·lectiva. Un impuls que obria la capital de Catalunya al món. Un somni: els Jocs, a casa.

Pasqual Maragall, Jordi Pujol i 125.000 persones es van aplegar a l'avinguda Maria Cristina per celebrar la capitalitat olímpica i el tret de sortida d'un compte enrere de sis anys amb un seguit d'inversions públiques sense precedents. Més de 850.000 milions de pessetes que van canviar la fesomia de la ciutat. Una revolució urbanística que va transformar Barcelona: les rondes, Montjuïc, la Vila Olímpica, una nova Ciutat Vella, nous parcs i jardins, millores a la perifèria i, sobretot, un nou front marítim que va obrir la ciutat al mar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut