Madrid

La necessitat de presentar avals redueix el nombre de partits que podran concórrer a les generals

Les formacions que no tenen representació parlamentària i volen concórrer a les pròximes eleccions generals han hagut de buscar avals per poder-ho fer. Es tracta d'un nou requisit que recull la reforma de la llei electoral aprovada pels partits majoritaris. Aquestes formacions han hagut de reunir un 0,1% de firmes dels electors de cadascuna de les circumscripcions on volien presentar-se.

RedaccióActualitzat
Ja s'han publicat al "Butlletí Oficial de l'Estat" les llistes dels partits que concorreran als comicis. La Junta Electoral ha de revisar, ara, la validesa de les firmes i la setmana que ve proclamarà oficialment les candidatures. A Barcelona, per exemple, es presenten 20 llistes, 11 menys que a les generals del 2008, i al conjunt de l'Estat se'n presenten 85, enfront de les 98 del 2008, una reducció que s'explicaria justament per la necessitat d'avals.

A Catalunya, algunes de les formacions que han passat el tràmit són, per exemple, Plataforma per Catalunya, que va estar a punt d'entrar al Parlament; Pirates per Catalunya, Escons en Blanc i els animalistes Pacma. Al conjunt de l'Estat, han aconseguit les firmes necessàries la nova formació Equo, liderada per l'expresident de Greenpeace, la de l'exministre Álvarez-Cascos, Foro, entre d'altres.

La majoria de partits minoritaris, però, critiquen la llei. Consideren que redueix la pluralitat i que els deixa en inferioritat. És per això que han protagonitzat una àmplia mobilització, sobretot a través de la xarxa. La Plataforma Jo Avalo, per exemple, ha ajudat a recollir firmes a diferents partits que fa anys que es presentaven. També arran de la llei ha sorgit Hartos.org, una coalició transversal que ha aglutinat formacions i partits de caràcter ben diferent.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut