L'exprimer ministre britànic Tony Blair i el senador George Mitchell, en una conferència de premsa a Brussel·les l'any 2010. (Foto: Reuter…
L'exprimer ministre britànic Tony Blair i el senador George Mitchell, en una conferència de premsa a Brussel·les l'any 2010. (Foto: Reuters)
Bilbao

Jimmy Carter, Tony Blair i George Mitchell mostren el seu suport a la declaració de la Conferència de Sant Sebastià

L'expresident dels Estats Units i premi Nobel de la Pau Jimmy Carter, l'antic primer ministre britànic Tony Blair i el senador nord-americà George Mitchell han expressat aquest dimarts el seu suport a la declaració dels líders internacionals a la Conferència de Pau de Sant Sebastià que va tenir lloc dilluns passat. El text demanava a ETA un cessament definitiu de la violència i als governs d'Espanya i França que hi corresponguin acceptant una nova negociació.

RedaccióActualitzat
Segons ha informat l'associació per la pau Lokarri, organitzadora de la Conferència Internacional, tots ells han fet arribar comunicats en els quals donen suport a la declaració que Kofi Annan, Bertie Ahern, Gerry Adams, Gro Harlem Bruntland, Pierre Joxe i Jonathan Powell van llegir dilluns al Palau d'Aiete de Sant Sebastià.

Un portaveu de l'oficina de Tony Blair ha afirmat que l'exdirigent britànic "dóna suport fermament a la declaració formulada pels líders a Sant Sebastià" i opina que actualment hi ha "una oportunitat perquè l'últim conflicte armat d'Europa arribi a la fi" i ha instat "tots els líders polítics a aprofitar-la". Durant els dies previs a la conferència es va especular amb la possible participació de Blair, tot i que finalment qui hi va assistir va ser el seu antic cap de gabinet, Jonathan Powell.

Per la seva banda, l'expresident dels Estats Units Jimmy Carter ha enviat una declaració del centre Carter en la qual afirma que els "esforços de reconciliació al País Basc mereixen el suport de la comunitat internacional". Carter, Nobel de la Pau l'any 2002, és el segon guardonat amb aquest premi que dóna suport a la declaració, després de l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan.

Per últim, el senador George Mitchell ha assegurat que dóna suport "plenament" a la declaració de la conferència i ha destacat que és "important" que es prenguin totes les mesures possibles per acabar amb "l'últim enfrontament armat d'Europa". Mitchell ha fet de mediador en el conflicte de l'Ulster i Obama el va nomenar enviat especial al Pròxim Orient, càrrec del qual va dimitir el mes de maig. Els "principis Mitchell" van tenir un paper fonamental en el procés de pau d'Irlanda del Nord; a finals del 2009, l'esquerra abertzale va reivindicar-los en un acte a la localitat navarresa d'Altsasu.

Suport de 14 eurodiputats

El Grup d'Amistat amb el País Basc del Parlament Europeu, integrat per catorze diputats de cinc grups polítics, ha qualificat de "gran fita" el resultat de la conferència i ha demanat a la Unió Europea que doni suport al que anomena "el final del conflicte". Els diputats consideren que "ningú no pot deixar passar aquesta oportunitat històrica per solucionar el conflicte i aconseguir una pau duradora i justa". En aquest grup d'eurodiputats hi ha nacionalistes d'Escòcia, el País de Gal·les o Flandes, a més dels catalans Oriol Junqueras i Ramon Tremosa.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut