Sirte

El nou govern libi anuncia la mort de Gaddafi quan intentava fugir de Sirte

El primer ministre del Consell Nacional de Transició de Líbia (CNT), Mahmud Jibril, ha confirmat la mort de Moammar al-Gaddafi aquest dijous als voltants de Sirte. Gaddafi ha mort quan intentava fugir de la seva ciutat natal després d'un atac de l'OTAN. En un primer moment s'ha informat que el dictador havia estat capturat i ferit a totes dues cames, però posteriorment s'ha apuntat que Gaddafi ha mort com a conseqüència de dues ferides, una al cap i una altra a l'estómac. Es preveu que entre aquest dijous i divendres Jibril anunciï oficialment l'alliberament "total" de Líbia i ofereixi més detalls sobre la mort de Gaddafi.

Actualitzat
Després de l'atac de l'Aliança Atlàntica, Gaddafi ha intentat fugir a través d'unes canonades. El vicepresident i portaveu oficial del Consell Nacional de Transició (CNT) a Bengasi, Abdel Hafez Ghoga, ha estat el primer líder rebel a confirmar la mort de Gaddafi i ha afegit que "és un moment històric per a la fi de la tirania i la dictadura".

El dictador, que portava un vestit de color caqui i un turbant, era amb el seu fill Moutassim, el cap del servei de seguretat i el cap de la intel·ligència del seu últim govern. Algunes informacions asseguren que Moutassim també ha resultat mort, mentre que d'altres diuen que és viu, tot i que està detingut per les forces rebels. Un altre fill del coronel, Saif al-Islam al-Gaddafi, hauria aconseguit fugir de Sirte, però està envoltat per combatents rebels, segons fonts militars del Consell Nacional de Transició.

A hores d'ara, el cadàver de Gaddafi, del qual ja se n'han difós diverses imatges, l'haurien traslladat a una mesquita de la ciutat de Misrata. Segons aquest vídeo, enregistrat amb un telèfon mòbil, Gaddafi hauria estat capturat viu i linxat pels rebels.



Sense confirmació oficial

L'Aliança Atlàntica, per ara, no confirma ni desmenteix la notícia. Sí que admet, tot i això, que ha atacat un comboi militar als afores de Sirte, però en tot cas assegura desconèixer si Gaddafi en formava part. Per la seva banda, el Departament d'Estat dels EUA assegura que tampoc pot confirmar res. Fonts de l'OTAN no descarten que sigui "necessari recórrer a una prova d'ADN" per confirmar la mort del dictador libi.

 Mentrestant, la capital líbia, Trípoli, ja ha començat a celebrar la captura del coronel deposat pels rebels amb trets a l'aire, i és que si es confirma la notícia, la captura del dictador posarà punt final definitiu a vuit mesos de lluita a Líbia i a quatre dècades sota el control de Gaddafi.

Quatre dècades comandant Líbia


Feia 42 anys que el coronel Moammar al-Gaddafi exercia un poder absolut a Líbia, però l'agost passat aquesta hegemonia es va acabar. Sis mesos d'una cruenta revolta que va començar a Bengasi i que es va acabar a Trípoli van aconseguir deposar l'excèntric dictador. I no era el primer que queia víctima de l'anomenada primavera àrab, que va tenir el germen en un jove tunisià que es va calar foc per pura desesperació.

La família de Gaddafi havia fugit feia temps de Líbia, però el coronel continuava en parador desconegut. Els dos últims mesos, pràcticament només dos feus es mantenien fidels a Gaddafi: Bani Walid, que va caure fa tot just un parell de dies, i Sirte, la ciutat natal del dictador, i on segons sembla ha estat amagat tot aquest temps, ho ha fet avui.

Mentrestant, i malgrat que no tot estava dat i beneït, Occident ha anat escenificant el seu suport al nou Consell Nacional de Transició. De fet, aquest suport s'havia fet palès, tot just fa 48 hores, amb la visita sorpresa de la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton. Era la primera personalitat d'alt nivell de l'administració nord-americana que es desplaçava a Líbia des del 2008 i ho feia per estrènyer relacions amb les noves autoritats líbies.

Sirte, l'últim bastió gaddafista, en mans rebels


Les forces armades del Consell Nacional de Transició libi han anunciat que la ciutat de Sirte, l'últim bastió gaddafista que quedava a Líbia, havia estat "totalment alliberada", i ho feien poc abans que saltés la notícia de la captura de Gaddafi. Els rebels afegien que "els combats no han acabat". "Els gaddafistes han fugit cap als afores i les nostres forces els estan perseguint", assegurava un dels caps militars de la zona.

Tot i això, un altre comandament era més prudent i mantenia que la caiguda de la ciutat era imminent, després que els seus homes van entrar a l'últim barri de la ciutat controlat pels gaddafistes. El Consell Nacional de Transició esperava la caiguda de Sirte, ciutat natal de Gaddafi, per anunciar l'alliberament total del país, un anunci que sembla inevitable amb la captura del dictador.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut