Nova York

El lehendakari Patxi López afirma que ETA ha "confirmat la seva derrota"

El lehendakari, Patxi López, ha rebut als Estats Units la notícia del comunicat en què ETA anunciava el cessament definitiu de l'activitat armada. López ha destacat que la banda terrorista ha confirmat "la seva derrota perquè ha arribat el seu final sense haver aconseguit cap dels seus objectius". En una primera declaració des d'un tren entre Washington i Nova York, el lehendakari ha assegurat que la pau s'ha aconseguit "gràcies a la resistència de milers de ciutadans bascos", que s'han negat a renunciar a la seva pròpia llibertat gràcies a la "fermesa de l'Estat de dret, a l'acció judicial i policial, i a la tolerància zero".

RedaccióActualitzat
Patxi López ha fet referència també al dolor de les víctimes. "La societat basca ha patit, acumulant dolor, i ha resistit serrant les dents. Mai s'ha resignat i s'ha aixecat, lluitant per aconseguir un somni de llibertat. I avui el somni s'ha complert". "El comunicat d'ETA és l'evidència que la llibertat i la democràcia s'han imposat a la barbàrie i al totalitarisme".

Sobre el futur a patir d'ara, el lehendakari ha estat taxatiu: "No els devíem res, no els devem res i no els pagarem res. Ja hem pagat un preu massa alt". La memòria de les víctimes "serà una referència permanent en la construcció d'un futur compartit".

El president basc s'ha posat en contacte amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per analitzar la declaració de la banda terrorista.

El lehendakari tornarà dels Estats Units a Euskadi immediatament per presidir el Consell de Govern extraordinari que ha convocat per aquest divendres a Vitòria després de conèixer el comunicat d'ETA.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut