Trípoli

L'ONU demana investigar la mort de Gaddafi en considerar que "les circumstàncies no són clares"

El cos de Moammar al-Gaddafi reposa en un congelador d'una antiga carnisseria de Misrata, mentre les noves autoritats debaten sobre quan i on es faran els funerals. El consell interí diu que li vol fer l'autòpsia i unes proves d'ADN, i que això trigarà encara un parell de dies. S'ha compromès, però, a celebrar la cerimònia aviat, en un cementiri musulmà, i tractant el cadàver amb la dignitat i els preceptes propis de l'islam. Pel que fa al lloc, els combatents rebels han contactat amb membres de la tribu de Gaddafi per veure si n'assumeixen l'enterrament. En cas afirmatiu, les autoritats els lliurarien el cos perquè l'enterrin en un lloc secret. La confusió sobre la mort de Gaddafi ha portat l'ONU a demanar una investigació.

RedaccióActualitzat
L'endemà de la mort de l'excèntric dictador que va comandar Líbia durant 42 anys, el país enceta una nova era, la post-Gaddafi, enmig de grans celebracions, però també amb polèmica per com va morir el coronel. Moammar al-Gaddafi viatjava en un comboi que mirava de sortir de Sirte quan les forces de l'OTAN van fer-hi blanc. Aparentment un avió no tripulat nord-americà i un caça francès van intervenir en l'operació. Cap dels dos països s'atribueix l'encert.

Gaddafi en va sortir il·lès i va buscar refugi a la canonada. Allà van capturar-lo forces rebels a les quals ell hauria suplicat que no li disparessin. Però poc després era mort. Les autoritats líbies atribueixen la mort a un enfrontament entre les tropes rebels i lleials al coronel, però el fet que l'alt comissariat de les Nacions Unides sobre els drets humans hagi demanat ja una investigació fa evident que hi ha confusió.

"Creiem que cal una investigació", ha afirmat Rupert Colville, comissari de Drets Humans de l'ONU, després d'admetre que "les circumstàncies no són clares", en una clara referència a les imatges difoses del cadàver i dels últims moments del dictador.

L'enterrament, ajornat fins a trobar la millor ubicació


Mentrestant, l'enterrament del coronel libi Moammar al-Gaddafi s'endarrereix uns dies, fins que se'n decideixin els detalls i la seva ubicació final, segons han informat fonts del Consell Nacional de Transició, que en un principi havien anunciat que el sepeli es portaria a terme aquest divendres mateix en un indret secret.

Aquestes mateixes fonts han confirmat que el cadàver de Gaddafi es troba de moment a Misrata, la ciutat que es va erigir en un dels feus rebels durant els combats contra les forces lleials al coronel.

L'operació de l'OTAN, a punt d'acabar


La mort de Gaddafi marca també un punt d'inflexió per a l'operació de la força militar internacional que, sota comandament de l'OTAN, ha ajudat a fer possible la caiguda del règim libi. De fet, s'espera un anunci de l'Aliança Atlàntica en aquest sentit, sobretot després que des de França el president Sarkozy ja ha assegurat que des del seu punt de vista la missió de l'OTAN ha conclòs la seva feina a Líbia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut