El primer ministre escocès, Àlex Salmond
El primer ministre escocès, Àlex Salmond
Inverness

Els nacionalistes escocesos donen el tret del sortida cap al referèndum per la independència el 2015

El Partit Nacionalista d'Escòcia ha anunciat aquest diumenge l'inici de la campanya oficial per aconseguir la independència. Ho ha fet en el congrés anual de la formació. Els nacionalistes governen Escòcia amb majoria absoluta i plantegen un referèndum per a la independència el 2015.

Carles CostaActualitzat
"La campanya més gran de la nostra història". El Partit Nacionalista Escocès ha donat, així, el tret de sortida cap al referèndum per la independència el 2015. Després d'haver aconseguit la majoria absoluta al Parlament d'Escòcia, el primer ministre escocès, Alex Salmond, es planteja formular dues preguntes als ciutadans: independència total o, l'opció més popular, autonomia fiscal.

Davant dels assistents, Salmond ha assegurat que "els dies que els polítics des de Londres deien a Escòcia què havien de fer o què havien de pensar s'han acabat".

Al Parlament britànic tenen molt clar que aquest referèndum és legal i, per tant, que si Escòcia vol el podrà fer. L'únic que han dit aquí els grans partits és que faran campanya pel "no" a la independència.

Els especialistes es miren una xifra. Només una tercera part dels escocesos estan a favor de la independència. En canvi, a Anglaterra, hi ha més gent que vol Escòcia fora del Regne Unit.

Tenir les competències transferides li està anant molt bé al govern d'Escòcia, explica Eliza Filby, doctora en Història Britànica del King's College. "Treuen molts diners de les arques londinenques i així, per exemple, els seus estudiants no paguen matrícules universitàries i els anglesos, en canvi, sí". Situacions com aquesta, segons ella, estan fent augmentar el ressentiment anglès.

És per això que molts ja parlen del Regne Desunit.

Anar al contingut