Madrid

CCOO denuncia que les retribucions dels banquers espanyols creixen el doble que el benefici de les entitats

En plena crisi, les remuneracions dels directius de les caixes i els bancs -que en molts casos han rebut ajuda pública- han estat al centre de la polèmica. Ara un estudi de Comissions Obreres ha posat al descobert que, durant els últims sis anys, els consellers de diverses caixes s'han apujat considerablement el sou, malgrat que les entitats han reduït beneficis. Segons conclouen, les retribucions a les cúpules del sector financer espanyol han crescut gairebé el doble que el benefici de les entitats. El que guanyen les directives encara s'ha disparat més en el cas de les caixes, segons assenyala l'estudi. El sindicat en responsabilitza el Banc d'Espanya, el govern espanyol i els governs autonòmics per no haver-hi estat prou a sobre.

RedaccióActualitzat
Fa un any i mig totes les mirades requeien sobre els homes forts de les caixes reunits a Sevilla per encarar la reestructuració del sector financer. Ara que el nombre de caixes s'ha reduït a una tercera part, les mirades es concentren de nou sobre alguns d'ells, entre altres coses per com s'han beneficiat amb retribucions milionàries mentre les seves entitats es fusionaven o fins i tot eren intervingudes.

CCOO ha presentat un estudi on diu que entre el 2004 i el 2010 els bancs han mantingut un equilibri entre els seus beneficis i les remuneracions als seus alts directius, mentre que les caixes han tingut una caiguda de beneficis del 7% mentre els seus caps rebien un 80% més en compensacions.

L'alacantina CAM, intervinguda i qualificada negativament pel Banc d'Espanya per la seva gestió, ha tingut en els últims anys uns beneficis molt discrets i els seus gestors han guanyat un 542% més. A NovacaixaGalicia, també amb problemes financers, els seus caps han guanyat un 200% més. Completen aquest rànquing Caja Madrid i CaixaCatalunya.

CCOO critica el Banc d'Espanya, el govern espanyol i les comunitats autònomes per no haver aturat aquests comportaments.

En canvi, el Santander, el BBVA i La Caixa han estat coherents entre el que han guanyat les seves entitats i els seus caps, mentre que el Banc Sabadell es desmarca per haver reduït els guanys dels seus directius, tot i que els beneficis van augmentar un 14%.

CCOO ha presentat aquest estudi en plena negociació del conveni de la banca i quan la patronal ha amenaçat els treballadors amb una congelació salarial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut