Roma

Berlusconi pacta "in extremis" amb la Lliga Nord un acord de mínims per presentar a la Unió Europea

El partit del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha arribat a un acord "in extremis" amb el seu soci de govern, la Lliga Nord, sobre les reformes econòmiques que Itàlia ha de portar a la cimera europea de Brussel·les. Ha estat un acord de mínims, que allarga dos anys l'edat de jubilació dels italians, fins als 67 anys, però on s'han blindat les anomenades "pensions d'antiguitat". Una concessió a la Lliga Nord d'Umberto Bosso que a la pràctica permetrà les jubilacions anticipades, molt habituals precisament al nord d'Itàlia.

RedaccióActualitzat
Berlusconi salva el cap

El secretari polític del partit de Berlusconi, el Poble de la Llibertat, i exministre de Justícia, Angelino Alfano, ha indicat que l'acord s'ha assolit amb "la decisió de respondre" a les exigències d'Europa, superant les divisions internes a l'executiu per la reforma de les pensions.

"Avui també s'ha demostrat que la relació entre els dos partits que han assegurat estabilitat i reformes al país aguanta", ha dit Alfano a la cadena RAI, després que s'ha arribat a parlar, fins i tot, d'una possible caiguda de l'executiu si no hi havia acord. "Som conscients de totes les dificultats", ha afegit Alfano, assenyalat per Berlusconi com el seu possible successor.

L'exministre de Justícia ha rebutjat la possibilitat que es formi un govern de transició que substitueixi l'actual i ha demanat a l'oposició que porti al Parlament propostes "per al bé d'Itàlia".

"In extremis"

Després d'una maratoniana jornada de reunions a la residència romana de Berlusconi per desencallar la negociació una vegada que ahir el Consell de Ministres extraordinari acabés sense acords, el secretari polític del Poble de la Llibertat ha assegurat que la majoria governant té la intenció de seguir endavant, encara que no ha donat massa més detalls de l'acord.

Segons ha informat el portaveu de Berlusconi, Paolo Bonaiuti, el primer ministre italià té previst presentar a Brussel·les una carta "d'intencions" dirigida a les autoritats comunitàries amb les reformes que el seu govern pretén escometre.

En qualsevol cas, el primer ministre italià acudirà a la cimera de dimecres amb sense cap altra nova mesura aprovada pel seu executiu sota el braç, a banda de la reforma de les pensions.

A més d'aquesta mesura, sobre la taula del govern hi ha també un esborrany de l'anomenat "decret per al desenvolupament" per propiciar el creixement econòmic del país, amb mesures de tipus fiscal i incentius a la contractació dels més joves.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut