Barcelona

Unitat entre CiU, ERC i Iniciativa pel pacte fiscal

Convergència, Iniciativa i Esquerra es posen d'acord per impulsar un nou finançament basat en el concert econòmic i una futura consulta. Socialistes i populars se'n queden al marge. El ple del Parlament l'haurà de votar d'aquí uns mesos.

RedaccióActualitzat
Tots els partits polítics coincideixen en el fet que cal millorar el sistema de finançament i que l'actual dèficit fiscal de Catalunya llastra seriosament la recuperació econòmica. Més enllà d'aquesta declaració de principis, sorgeixen els matisos i les lectures.

El govern destaca la majoria absoluta que hi ha en la comissió a favor del pacte fiscal en la línia del concert i remarca que també hi ha un ampli consens ciutadà.

En nom de l'executiu ha intervingut el secretari general de la presidència, Francesc Homs, que ha dit que "estem contents que avui, en aquest Parlament, es constati una majoria absoluta de diputades i diputats en favor d'un model de pacte fiscal en la línia del concert econòmic. El govern, des d'aquesta perspectiva celebra també, que el dret a decidir es vagi obrint camí."

Esquerra Republicana defensa el pacte fiscal en la línia del concert i adverteix que aquest cop no es pot fer ni un pas enrere. "Només amb la meitat de dèficit fiscal, la situació és una altra", ha dit Joan Puigcercós.

Iniciativa celebra que s'expliciti en la proposta la solidaritat i demana que si es fa una consulta ciutadana es pregunti per la política fiscal del govern català. Per Joan Herrera, "el problema del finançament és un problema de repartiment de recursos amb l'Estat, però també d'un millor repartiment de recursos entre les diferents rendes que hi ha al país".

El portaveu del Partit Popular de Catalunya, Enric Millo, ha demanat més temps per assolir un consens i ha recordat que si el 20 de novembre guanya Mariano Rajoy serà sensible a les aspiracions de Catalunya.

Si el PP arriba a La Moncloa, tindrà la clau per negociar el nou finançament. El PPC creu que les millores han d'arribar amb la revisió de l'actual model, prevista l'any 2013, i alerta sobre els riscos de crear falses expectatives.

Els socialistes catalans insisteixen a defensar que el model actual encara té recorregut i a més està dins del marc legal.

El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, assegura que "posem l'èmfasi en la vigència, la importància i la necessitat de recuperació de la plenitud de l'Estatut", ja que "si havíem fet de l'Estatut la norma màxima de l'autogovern, ara no el podem menystenir o arraconar".

Des de Ciutadans, Albert Rivera, també ha considerat que el concert econòmic "no és el model adequat" per a Catalunya i ha advocat per derogar els sistemes de què disposen el País Basc i Navarra.

A l'altre extrem, Uriel Bertran, de Solidaritat, ha augurat que el rebuig de l'estat al pacte fiscal generarà frustració i ha apostat per la independència per "acabar amb l'espoliació fiscal".

El dictamen aprovat avui anirà al ple del Parlament després de les eleccions generals per no interferir en la campanya electoral que comença la setmana que ve.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut