París

Sarkozy i Merkel pressionen Grècia perquè abandoni el referèndum i apliqui el pla de rescat

Europa pressiona Grècia perquè abandoni la convocatòria d'un referèndum per validar el pla de rescat i l'insta a aplicar-lo immediatament. Alemanya i França estan disposades a fer que Grècia apliqui les condicions per al segon paquet d'ajudes. El president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han parlat per telèfon al llarg del dia i han llançat un missatge clar a Atenes: "Aplicar el pla de rescat és més necessari que mai".

RedaccióActualitzat
Reunió d'urgència abans del G-20

Els dos líders europeus, a més, han convocat el primer ministre grec a una reunió d'urgència aquest dimecres amb l'FMI abans del G-20. Sarkozy i Merkel han citat Iorgos Papandreu a Canes, a França, on dijous comença la cimera del G-20.

Compareixença llampec de Sarkozy

A més, Sarkozy ha comparegut en solitari per demanar als grecs que siguin responsables. El president francès ha reunit el seu gabinet econòmic d'urgència i en la seva compareixença posterior des del palau de l'Elisi ha conclòs que entén la legitimitat del referèndum que proposa Papandreu, però que el pla pactat a la cimera és "l'única via possible".

"Donar la paraula al poble és sempre legítim. Però la solidaritat de tots els països de la zona euro no es pot exercir sense que tothom es comprometi als esforços necessaris", ha dit Sarkozy en comparèixer al palau de l'Elisi després de la trobada.

El referèndum que fa trontollar Europa

Ha estat l'últim pas des d'Europa per avisar Grècia que ja no poden tensar més la corda. Prèviament, en un comunicat difós pel palau de l'Elisi, Sarkozy i Merkel ja han pressionat Grècia subratllant que aplicar el pla de rescat "és més necessari que mai" i han expressat el seu desig, així com el de la resta de socis europeus i l'FMI, que s'estableixi "com més aviat millor un full de ruta per garantir-ne la seva aplicació" després de l'acord assolit en l'última cimera de l'eurozona.

Consultar el poble a aquestes alçades de la pel·lícula, com vol fer Papandreu, sembla un acudit, especialment perquè el gruix de les retallades ja s'han fet sense cap referèndum pel mig. Ningú no encerta a saber els motius de Papandreu, però el seu as a la màniga podria ser la manera de plantejar la consulta.

La fórmula de la pregunta és la clau

Un analista polític, George Tzogopoulos, apunta que si el govern fa una pregunta genèrica, per exemple, del tipus "Voleu que Grècia es quedi a l'eurozona o voleu tornar a la dracma?", aleshores, totes les enquestes diuen que la resposta és continuar amb l'euro. Però, si la pregunta es fa sobre les bases de l'acord de dimecres passat, aleshores, el resultat serà negatiu."

I aquest és l'escenari que provoca més pànic. Un "no" de Grècia "suposaria la seva fallida", diu el president de l'eurogrup Jean- Claude Juncker. Més catastròfic és el Banc Mundial, que augura el caos si surt el "no". De portes endins, Europa està que bufa.

Mentre s'espera el desenllaç de tot plegat, els mercats financers han tancat amb fortes pèrdues aquest dimarts. L'anunci de Grècia sobre el referèndum ha acabat causant un terrabastall a les borses.

Per la seva banda, els Estats Units han convocat una cimera amb la Unió Europea el proper 28 de novembre. Hi assistiran el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso; el del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i l'alta representant d'Exteriors, Catherine Ashton, amb l'objectiu d'analitzar la situació de l'economia global i els esforços que s'estan fent per resoldre la crisi a Europa i impulsar la recuperació.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut