Imatge d'un nadó prenent un biberó (Reuters)
Imatge d'un nadó prenent un biberó (Reuters)
Barcelona

Retiren la custòdia a una mare de 50 anys després d'haver-la considerat apta per a la inseminació

Els serveis socials de la Generalitat han retirat la custòdia a una veïna de Barcelona, una setmana després de donar a llum i que s'havia sotmès a un procés d'inseminació, segons informa Europa Press. La dona, de 50 anys, havia superat el test psicològic previ a la inseminació. Els serveis socials, però, van considerar que la mare no estava en condicions de cuidar el nadó i li va retirar la custòdia. La dona es va sotmetre fins a tres vegades a una recepció d'òvuls i es va gastar 24.000 euros. Vint-i-dos mesos després del naixement, el nen continua separat de la mare, que ha denunciat els fets al jutjat per recuperar la custòdia del seu fill.

RedaccióActualitzat
A l'octubre del 2008 la dona va anar al centre mèdic Teknon de Barcelona per començar un tractament de recepció d'òvuls i es va sotmetre a l'estudi físic i psicològic que legalment es requereix en aquests casos. A banda de l'estudi físic, que va ser favorable, l'informe psicològic va concloure que "la personalitat de la pacient no mostra característiques pròpies de trastorn (...) i no es valora causa que desaconselli la recepció d'òvuls", per la qual cosa la dona va continuar el procés i va donar a llum nou mesos després.

La dona es va sotmetre fins a tres vegades a una recepció d'òvuls, la qual cosa suposa un cost de 24.000 euros, fins que finalment va aconseguir quedar embarassada amb 50 anys.

Just quan feia una setmana que havia donat a llum, al desembre del 2009, personal de la Teknon van alertar d'"un comportament de la mare que va obligar a activar els protocols d'actuació establerts per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia)", segons han declarat a Europa Press fonts del centre mèdic. És per això que els serveis socials van retirar la custòdia del nadó a la mare. I és que consideraven que la dona "posava en perill" la integritat del petit.

La dona, però, ha denunciat els fets davant del jutjat número 45 de Barcelona per recuperar la custòdia del nen. Després de reconèixer que tenia els "símptomes propis del postpart", la dona ha lamentat: "Com pot ser que em declaressin apta per ser mare i després em traguessin la custòdia perquè consideren que no estava en el meu seny i no podien preveure els riscos del nen?"

Protocol per a tractaments de fertilitat

La Conselleria de Salut va constituir el 21 de desembre del 2009 un grup de treball integrat per diversos especialistes que va elaborar el "Protocol d'estudi i tractament de l'esterilitat", en què es recullen les directrius a seguir per tots els centres mèdics en els tractaments de fertilitat.

El document especifica que s'exclouran de la inseminació les dones que presentin "problemes de salut mental que produeixin trastorns en la conducta que puguin afectar negativament en el desenvolupament del nadó". També estableix que s'han d'excloure del tractament les pacients "d'edat igual o superior a 40 anys". El protocol es va publicar només quatre dies abans que la mare afectada donés a llum.
Anar al contingut