Barcelona

Dues clíniques privades centralitzaran els avortaments fins a les 14 setmanes sense cap cost

A partir d'aquest mes de novembre, només dues clíniques de Barcelona estan autoritzades pel Departament de Salut a practicar avortaments fins a les 14 setmanes de gestació, sense cap cost per a la pacient. Són dos centres privats, la Clínica d'Ara Agrupació Tutor Mèdica i el centre Casanovas de Ginecologia. Fins ara hi havia dotze centres que practicaven la interrupció de l'embaràs. La pacient sempre havia d'avançar els diners i després reclamar-los. Ara ho assumeix Salut, però només als dos centres que entren en el conveni.

RedaccióActualitzat
Així doncs, a partir d'ara Catalunya tindrà un nou model per als avortaments que suposarà la centralització en les dues clíniques de més de la meitat de les interrupcions voluntàries de l'embaràs i l'eliminació del pagament previ per portar-les a terme. El contracte subscrit entre el Servei Català de la Salut mostra que les dues clíniques faran uns 13.000 avortaments l'any, per als quals es destinaran 3,5 milions d'euros, del total de 24.305 avortaments que s'han fet l'últim any, el segon consecutiu en què es produeix un descens, després del màxim històric de 27.000 avortaments registrats el 2008.

La Clínica d'Ara Agrupació Tutor Mèdica i el Centre Casanovas de Ginecologia i Planificació Familiar són les úniques clíniques que es van presentar al concurs. I és que la resta de centres en desconeixien la convocatòria. Per això, estudien recórrer als tribunals per la manca d'informació.

En qualsevol cas, el govern posa en marxa aquest novembre el pla dissenyat per assumir el canvi en la legislació feta pel govern espanyol el 2010, que preveu l'avortament lliure fins a la catorzena setmana de gestació i que pretén prioritzar l'avortament farmacològic durant les primeres set setmanes de l'embaràs.

Salut preveu en el nou model que les dones que vagin a qualsevol dels centres d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (Assir), un cop informades de les alternatives i ajudes que existeixen en cas de voler seguir amb l'embaràs, es redirigeixin als ambulatoris que dispensen fàrmacs abortius, a les dues clíniques ara acreditades o bé, si l'embaràs presenta complicacions específiques, cap a algun dels hospitals de referència que ja fan les intervencions quirúrgiques més complicades.

Les tarifes que recull el contracte públic mostren que el preu d'una interrupció de l'embaràs oscil·la entre els 260 fins a 1.300 euros, segons la setmana de gestació i el tipus d'intervenció que es faci. L'opció més cara és l'avortament que es practica entre la setmana 20 i 22 amb anestèsia general o sedació.


Anar al contingut