Atenes

Papandreu es reuneix amb el president grec i treballa en un govern d'unitat nacional

El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, esgota les opcions per evitar eleccions anticipades al país. Divendres a la nit va superar la moció de confiança contra el seu govern per un estret marge. La seva promesa va ser treballar per un govern d'unitat. Aquest dissabte al matí s'ha reunit amb el president del país, Karolos Papulias, en una primera trobada d'una roda de contactes per aconseguir un executiu de cooperació que s'encarregui de tirar endavant el pla d'austeritat que imposa Brussel·les. Papandreu assegura que no s'aferra a la cadira però vol evitar que Grècia entri en un període electoral que paralitzaria el país. L'oposició reclama que el primer ministre dimiteixi per començar a parlar.

Actualitzat
Iorgos Papandreu ha superat una setmana dura protagonitzada per una muntanya russa de decisions amb l'anunci d'una convocatòria fallida de referèndum sobre el pla de rescat europeu. Tot i això, el primer ministre grec ha aconseguit salvar el seu cap i el del seu govern en una moció de confiança que ha guanyat per un estret marge.

Papandreu se n'ha sortit a canvi d'acceptar un canvi en la direcció del país. Sembla que té les hores com a primer ministre comptades i ell mateix ha proposat un govern d'unitat que, molt probablement, no encapçalarà.

El primer ministre ha fet una reunió de 45 minuts amb el president del país, Karolos Papulias, per explicar la seva proposta d'exeuctiu de cooperació que s'encarregui de tirar endavant el pla d'austeritat que imposa Brussel·les. Papandreu ha deixat clar a Papulias que "no s'aferra a la cadira". Assegura que la seva voluntat és evitar que el país es vegi abocat "a l'aventura de les eleccions" i per això proposa "un govern d'àmplia cohesió perquè s'instaurin les lleis i altres obligacions per complir l'acord europeu del 26 d'octubre".

A la sortida de la trobada, Papandreu ha assegurat que les negociacions amb la resta de partits començaran aviat, sense donar-ne més detalls. Però l'acord per formar el nou executiu sembla complicat, perquè l'oposició demana, com a condició prèvia, que el primer ministre dimiteixi.

El major partit opositor, el conservador Nova Democràcia, que té 85 escons, rebutja acceptar una coalició liderada per Papandreu. La formació exigeix un govern de tecnòcrates amb una durada de només sis setmanes, amb l'objectiu d'aprovar els acords amb Brussel·les, inclosa una condonació del deute públic de 100.000 milions d'euros. Després, Nova Democràcia proposa celebrar eleccions ja al desembre.

Trobada amb l'home fort

Després de la trobada amb Papulias, Papandreu s'ha reunit amb el ministre de Finances, Evangelos Venizelos, al Parlament, amb qui prepara els contactes per explorar possibilitats de cooperació amb els partits.

El ministre d'Economia, Evangelos Venizelos, es perfila com a nou líder dels socialistes grecs i podria ser la figura que encapçalés aquest nou govern d'unitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut