Imatge de l'erupció submarina al sud de l'illa d'El Hierro (Foto: EFE)
Imatge de l'erupció submarina al sud de l'illa d'El Hierro (Foto: EFE)
La Restinga

El Hierro supera el seu màxim d'emissions de CO2 des de l'inici de la crisi volcànica

Les emissions de diòxid de carboni a l'illa d'El Hierro han superat el seu màxim nivell des que va començar la crisi volcànica al juliol. Les emissions naturals de CO2 tripliquen actualment els seus valors habituals, segons ha informat el govern de les Canàries. Segons els mesuraments que fa l'Institut Vulcanològic de les Canàries, l'emissió difusa de CO2 a l'atmosfera d'El Hierro ha augmentat de nou fins a 1.218 ± 46 tones diàries. Això fa témer una nova erupció volcànica.

Actualitzat
Des del passat 21 de juliol, l'Involcán ha fet més de 7.250 mesuraments de flux difús de diòxid de carboni en tota la part terrestre de l'edifici volcànica insular d'El Hierro, que en circumstàncies normals emet unes 345 tones diàries de CO2.

Pocs dies abans que comencés l'erupció submarina del sud-oest de La Restinga, la taxa d'emissió difusa de diòxid de carboni va assolir les 990± 49 tones diàries, una taxa 2,8 cops superior al valor de mitjana normal.

Els resultats dels últims dies reflecteixen una taxa d'emissió 3,4 vegades superior al valor normal de mitjana, i és per això que es considera que hi podria haver una nova erupció, encara que els científics recorden que aquest paràmetre no és determinant, sinó que s'ha d'analitzar juntament amb els altres, com els moviments de terra i la deformació del terreny produïda per la pressió del magma.

En aquest sentit, sembla que els tremolors constants i sostinguts que s'han sentit a l'illa s'han mantingut en uns paràmetres similars als que hi havia abans del terratrèmol de 4,4 graus de divendres passat en el municipi de La Frontera. No obstant això, segons un comunicat, "els pols regulars en el temps són ara de menor amplitud que els registrats en els darreres 24 hores".

Pel que fa a la deformació del terreny, que va arribar a bombar l'illa, literalment, 5 centímetres abans que es produís l'erupció del 10 d'octubre, el comitè científic que assessora al Pevolca assegura que continua el mateix patró que en els últims dies.


Anar al contingut