Barcelona

La policia escorcolla l'Institut Nóos, que va presidir Iñaki Urdangarin, pel "cas Palma Arena"

La Policia Nacional i una comissió judicial han escorcollat la seu de l'Institut Nóos a Barcelona per la seva suposada relació amb el cas de corrupció del govern balear conegut com a "cas Palma Arena". L'entitat, que estava vinculada a Iñaki Urdangarin, hauria cobrat uns 2,3 milions d'euros per assessorar el govern autonòmic del PP els anys 2005 i 2006 per l'organització de dos fòrums que vinculaven esport i turisme. A l'escorcoll, hi han participat membres de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (Udyco) de Barcelona dirigits per un fiscal anticorrupció de Palma de Mallorca.

Actualitzat
La Policia Nacional ha escorcollat una seu de l'institut Noos a Barcelona pel presumpte desviament de 2,3 milions d'euros per part del govern de l'expresident balear Jaume Matas a la institució, quan aquesta estava presidida pel duc de Palma, Iñaki Urdangarin.

El jutge instructor del "cas Palma Arena", José Castro, manté imputats el fundador de l'entitat dedicada al mecenatge, Diego Torres; el director general d'Esports en l'última legislatura del PP, José Luis "Pepote" Ballester, i l'exgerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Raimundo Alabern.

Els dos últims van signar dos convenis entre Ibatur i la Fundació Illesport amb Nóos per 1,2 milions d'euros el 2005 i 1,1 milions en 2006 per a la celebració d'un fòrum sobre turisme i esport, si bé la destinació d'aquests fons no ha estat justificada. D'acord a les indagacions dutes a terme, la despesa que en el seu dia es va pressupostar per a la celebració del Fòrum Illes Balears Tour Sport no ha estat acreditat.

L'executiu autonòmic va abonar a Nóos, a través de la Fundació Illesport i l'Ibatur, un total de 2,3 milions d'euros, tot i que l'esdeveniment va durar tres dies -entre el 22 i el 25 de novembre del 2005-. Els fets estan sent investigats en la peça número 25 d'aquest cas, que a nivell general investiga el presumpte desviament de més de cinquanta milions d'euros públics durant la construcció del velòdrom de Palma (2005-2007).

El mateix Torres, que va succeir Urdangarin al capdavant de Nóos després que el duc de Palma abandonés el càrrec, ha manifestat que els treballs per als quals es van destinar els fons públics es van dur a terme, i per tant es va donar compliment a la pretensió dels dos convenis signats pel Fòrum.

Matas ho tornaria a fer

Sobre els convenis investigats en el cas, Matas va admetre en la seva declaració com a imputat que va recomanar la firma dels convenis i que "ho tornaria a fer", tal com va recalcar l'excap de l'executiu a preguntes de la Fiscalia. Va ser d'aquesta manera com Matas va defensar la utilitat dels convenis i la seva tramitació, a l'assegurar que "tot es va fer de forma correcta".

Això no obstant, sobre aquests fets ja s'havia interessat el Ministeri Públic en altres compareixences del cas. Així, va ser interrogada la llavors cap de Gabinet de Matas, Dulce Linares, que va afirmar davant el jutge, també en qualitat d'imputada, que la decisió de gestar el conveni va ser adoptada per Matas, encara que va negar que l'excap de l'administració autonòmica li donés cap ordre perquè prescindís del control de la despesa pressupostada.

Sobre el tema també va ser preguntat el llavors conseller de Turisme i actual diputat del PP, Joan Flaquer, que en la seva compareixença com a testimoni va assegurar ignorar qui va gestar el conveni, encara que va defensar que amb aquesta iniciativa l'executiu pretenia apostar "per l'harmonització del turisme i l'esport".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut