Imatge d'arxiu d'una moneda de dos euros i un gràfic econòmic en retrocés (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'una moneda de dos euros i un gràfic econòmic en retrocés (Foto: Reuters)
Madrid

Un estudi del BBVA alerta del perill que l'economia espanyola entri en recessió

L'economia espanyola sembla que no aixecarà el cap ni aquest any ni tampoc el següent. Segons l'anàlisi econòmica del servei d'estudis del BBVA, el creixement per a aquest any se situarà en el 0,8% i en l'1% el 2012, xifres molt per sota del 2% que els experts consideren mínim perquè es comenci a reactivar l'economia i es creïn llocs de treball. Aquesta entitat adverteix que sense reformes el país es dirigeix cap a la recessió.

Actualitzat
El director del Servei d'Estudis de BBVA, Jorge Sicília, afirma que l'economia espanyola està "estancada" i alerta que, si no es prenen mesures, "es consolidarà un creixement negatiu" en el quart trimestre de l'any.

Les previsions que s'han calculat en l'informe difereixen de les aportades pel govern espanyol, que situa el creixement en un 1,3% aquest any i en el 2,3% el 2012. L'estudi remarca que "l'economia espanyola segueix sent incapaç de crear ocupació" i empitjora la previsió de la taxa d'atur elevant-la sis dècimes fins al 21,5% per a aquest any i fins al 22% el 2012.

Al debilitament del creixement cal afegir riscos addicionals com són la prima de risc. Segons l'entitat, cada 100 punts bàsics d'increment suposen un punt percentual menys en el creixement del PIB. Així mateix, estima que la recapitalització de la banca que ha d'estar enllestida al juny de 2012 detraurà el primer any fins a tres dècimes del PIB. A més, aquesta recapitalització "podria portar a un entorn de menor oferta de crèdit", donada la necessitat de preservar el capital per part de les entitats financeres. En aquesta línia, també preveu que es mantingui la debilitat del mercat immobiliari.

Davant d'aquesta situació, des del BBVA consideren "fonamental" recuperar la confiança dels mercats complint els objectius de dèficit marcats per Brussel·les. Això no serà fàcil. I és que segons les previsions de l'informe tot apunta que Espanya incomplirà els seus compromisos el 2011 i tancarà l'any amb un dèficit del 6,5 %, mig punt per sobre de l'objectiu.

Pel que fa a les comunitats autònomes, els autors de l'estudi estimen que les comunitats autònomes no compliran el seu objectiu de dèficit aquest any i hauran de reduir les seves necessitats de finançament. Per al 2012, l'entitat financera sí que espera que es redueixi el dèficit al 4,4%, com ha proposat el govern.
Anar al contingut