Berlusconi, durant una sessió del Parlament italià el mes de setembre. (Foto: Reuters)
Berlusconi, durant una sessió del Parlament italià el mes de setembre. (Foto: Reuters)
Roma

Un supervivent de múltiples processos judicials

Durant les seves tres etapes al capdavant del govern italià, Silvio Berlusconi ha viscut gairebé permanentment assetjat per escàndols judicials. Frau fiscal, corrupció, suborn, abús de poder, prostitució de menors... La llista d'acusacions que pesen sobre "Il Cavaliere" té una extensió considerable, tot i que Berlusconi sempre ha aconseguit sortir-se'n. Finalment, però, han estat les desercions a les files del seu partit, el Poble de la Llibertat, les que li han fet perdre el suport parlamentari i abandonar el Palau Chigi. Un cop fora del govern, caldrà veure si algun dels processos judicials pendents que té l'encara primer ministre italià el porten davant dels tribunals.

Actualitzat
Silvio Berlusconi podria haver gastat el seu últim cartutx. L'home de qui els italians diuen que té més vides que un gat dimitirà com a primer ministre la setmana vinent, un cop s'hagin aprovat les mesures d'estabilitat econòmica que la Unió Europea exigeix al país transalpí.

L'home més ric i més poderós d'Itàlia ha estat envoltat de polèmica des que va començar a construir el seu omnipresent imperi mediàtic als anys setanta, amb l'ajuda del seu amic i predecessor, el socialista Bettino Craxi, que va concedir-li les primeres llicències de televisió privada.

El "cas Mills"

Si un procés judicial ha suposat un maldecap per al primer ministre italià és el "cas Mills", en què se sospita que Berlusconi va corrompre el seu antic advocat, el britànic David Mills, pagant-li 460.000 euros perquè testifiqués en fals a favor d'"Il Cavaliere" en dos judicis. De fet, l'advocat britànic va ser condemnat per un jutge de Milà i posteriorment absolt pel Tribunal Suprem, que va considerar el cas prescrit. L'antic jutge anticorrupció i actualment líder de la Itàlia dels Valors, Antonio di Pietro, va queixar-se que "sempre que hi ha un corromput, hi ha un corruptor", però els advocats de Berlusconi van aconseguir separar els dos casos i evitar que "Il Cavaliere" fos jutjat. Però el "cas Mills" encara ara continua obert.

El "cas Mediaset"

Una altra investigació judicial que ha esquitxat Berlusconi ha estat el "cas Mediaset", en què el primer ministre està acusat de frau fiscal. L'origen d'aquest cas és la compravenda dels drets de pel·lícules de Hollywood per part del grup Mediaset, propietat de Berlusconi. A "Il Cavaliere", se l'acusava d'adquirir aquests drets amb factures falses i diner negre, de manera que hauria eludit a Hisenda al voltant de 170 milions d'euros, entre el 1994 i el 1996.

El "cas Fininvest"

L'any 2009, Berlusconi va ser condemnat com a coresponsable del suborn al jutge que va decidir el litigi per l'editorial Mondadori a favor de Fininvest. El cas es remunta a ara fa 20 anys, quan Fininvest i CIR van entrar en una pugna per fer-se amb el control del grup editorial més important d'Itàlia. Berlusconi va ser sentenciat a pagar 750 milions d'euros per aquest càrrec, però el mes de juliol el Tribunal d'Apel·lació de Milà va rebaixar aquesta quantitat a 560 milions.

El "cas Ruby"

La primavera passada, un tribunal milanès va decidir que Il Cavaliere fos jutjat per prostitució de menors i abús de poder, després que la fiscalia considerés provat que Berlusconi va mantenir relacions sexuals a canvi de diners amb la noia d'origen marroquí coneguda com Ruby quan ella tenia 17 anys i en diverses festes organitzades pel mandatari. A Berlusconi també se l'acusa d'haver trucat a la policia per aconseguir que la noia fos alliberada després d'una detenció per un furt. Les penes per tots dos delictes sumarien fins a 15 anys de presó, en cas que fos condemnat. De moment, el judici es va ajornar i ara mateix es troba en la seva fase inicial.

El "cas Ruby" va arribar després dels escàndols del "bunga bunga", les festes que s'organitzaven a la seva vil·la de Sardenya, Villa Certosa, que van provocar que la seva segona esposa, Verónica Lario, li demanés el divorci.

La incògnita de la immunitat

El 2009, el Tribunal Constitucional va invalidar el "lodo Alfano", la llei que garantia la immunitat dels quatre principals dirigents de l'Estat (el president de la República, el primer ministre i els presidents de la Cambra de Diputats i el Senat). L'any següent, però, el Senat va aprovar la llei anomenada de "procés breu", que protegeix durant divuit mesos tots els membres del govern.

Durant els últims mesos, Berlusconi ha continuat generant activitat als jutjats italians. El mes passat, un tribunal de Milà va determinar que no calia que fos jutjat pel "cas Mediatrade", que vol aclarir si Mediaset va comprar a través de la seva filial Mediatrade drets de pel·lícules a un majorista nord-americà mitjançant l'intermediari Frank Agram i la seva empresa Wiltshire, per augmentar després els preus i permetre amb la seva recompra evadir diners a Hisenda.

"Il Cavaliere" encara té pendent el judici del "cas Ruby", el desenllaç del "cas Mills" o el dictamen sobre la publicació d'escoltes telefòniques de procedència il·lícita en el diari de propietat de la seva família, "Il Giornale", a banda de les relacions mai demostrades amb la màfia. Fora del govern, Berlusconi perd un escut per protegir-se de la judicatura, la principal oposició que ha tingut l'home que ha protagonitzat la política italiana durant les últimes dues dècades.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut