Els sindicats del sector sanitari s'han manifestat a les portes del Parlament. (Foto: ACN)
Els sindicats del sector sanitari s'han manifestat a les portes del Parlament. (Foto: ACN)
Barcelona

Metges de Catalunya manté la vaga pel desacord amb Salut sobre les retallades

"Metges de Catalunya" manté la vaga de dimarts i dimecres de la setmana que ve després que no s'ha assolit cap acord en la reunió que aquest dimecres s'ha fet amb representants de la Conselleria de Salut. D'altra banda, els sindicats del sector sanitari s'han concentrat a les portes del Parlament per protestar contra la tisorada. Li han fet arribar una carta a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, on li reclamen mesures que garanteixin la qualitat de la sanitat pública. El manifest l'han signat tots els sindicats, inclòs Metges de Catalunya, que ha convocat unilateralment la vaga de la setmana que ve.

Actualitzat
A la presidenta del Parlament li demanen un increment de pressupost pel 2012 que compensi progressivament les retallades d'aquest any i que no es modifiqui l'estatus d'empresa publica de l'Institut Català de la Salut.

La protesta al Parlament coincidia amb una reunió entre Metges de Catalunya i la Conselleria de Salut per mirar de desbloquejar la vaga de dos dies prevista per dimarts i dimecres de la setmana que ve. Finalment no hi ha hagut acord.

Pel que fa a la trobada amb la Conselleria de Salut, el president del sindicat de Metges de Catalunya (SMC), Albert Tomás, ha explicat que entre les peticions que han fet al govern hi ha "tornar a l'activitat assistencial i a les condicions laborals que tenia el sistema l'any 2010". El sindicat s'ha mostrat obert a fer-ho "en terminis al llarg de l'any". Segons Tomàs, "l'administració ha dit que tot això s'està vinculant als pressupostos, que aprova el Parlament". "Per tant, no hi teníem gaire a dir".

D'altra banda, aquest sindicat ha acusat el portaveu del govern, Francesc Homs, d'actuar amb "cinisme" en afirmar que la vaga convocada pel 15 i el 16 de novembre tindrà conseqüències per als usuaris, ja que obligarà a cancel·lar i reprogramar milers de visites. El sindicat ha recordat, mitjançant un comunicat de premsa, que l'executiu català ha ordenat tancar parcialment cinc dies fins a Cap d'Any els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) per "interessos merament econòmics".

L'SMC recorda a Homs que el govern de la Generalitat és el "màxim responsable" de les "molèsties que provoca a la ciutadania en tancar 1.500 llits hospitalaris, 3.000 a l'estiu, la reducció d'un 40% de l'activitat quirúrgica programada i la supressió del servei nocturn de 58 centres d'atenció primària (CAP)".

Divendres hi haurà una nova oportunitat per negociar amb la conselleria. L'ICS ha convocat la quarta taula sectorial per desencallar les converses sobre les últimes retallades plantejades aquest any a tot el personal sanitari.
Anar al contingut