Manifestació d'estudiants a Londres
Manifestació d'estudiants a Londres
Londres

Vint detinguts en la multitudinària manifestació d'estudiants contra el cost de l'ensenyament a Londres

Milers d'estudiants britànics han pres aquest dimecres el centre de Londres per protestar per l'augment de les taxes universitàries, entre fortes mesures de seguretat davant la por que es reprodueixin els incidents violents de l'any passat. Els estudiants van partir poc després del migdia de la Universitat de Londres, al cèntric barri de Bloomsbury, per dirigir-se al centre financer de la capital britànica, on centenars de persones acampen des de fa dies en protesta per la crisi internacional. Tot i ser pacífica, la manifestació, que es va convocar a través de les xarxes socials, va acabar amb una vintena de detinguts.

Actualitzat
La manifestació d'estudiants d'aquest dimecres s'ha iniciat amb un ambient festiu malgrat la presència massiva d'uns 4.000 agents al llarg del recorregut. Els assistents a la marxa, que s'estima que van ser unes 10.000 persones, portaven pancartes en contra de les retallades públiques i de la ministra d'Interior britànica, Theresa May, i a favor d'un "accés a l'ensenyament per a tothom".

Un fort cordó policial, format per 4.000 agents, ha seguit de ben a prop la manifestació per evitar els incidents d'ara fa un any, quan hi va haver diversos ferits i detinguts. Tot i ser pacífica, la manifestació, que es va convocar a través de les xarxes socials, va acabar amb una vintena de detinguts.

Les protestes estudiantils es van iniciar després de l'anunci l'any passat per part del govern de coalició entre conservadors i liberaldemòcrates d'elevar a partir del 2012 el preu de les taxes d'ingrés a la universitat de les 3.290 lliures actuals (3.816 euros) a les 9.000 lliures (uns 10.440 euros) a l'any.

Al novembre del 2010, les manifestacions estudiantils contra les retallades anunciades pel govern de David Cameron, en què van participar prop de 50.000 estudiants, van provocar greus aldarulls al centre de Londres.

"Estem en contra de la pujada, els estudiants haurem de pagar una suma exorbitant a l'any i molts es quedaran fora del sistema educatiu", ha assenyalat Blat, un estudiant universitari britànic.

Una altra estudiant, Laura Fisher, va lamentar que moltes famílies passaran dificultats econòmiques perquè els seus fills "estudiïn una carrera universitària i puguin optar a una bona feina".
Anar al contingut