Madrid

L'INE confirma l'estancament de l'economia espanyola el tercer trimestre

L'economia espanyola s'ha estancat el tercer trimestre, segons l'estimació avançada per l'Institut d'Estadística. Entre juliol i setembre ha tingut un creixement zero i, pel que fa a la dada interanual, és del 0,8%. L'INE assegura que l'elevada aportació del sector exterior al creixement compensa parcialment la contribució negativa de la demanda nacional.

Actualitzat
El creixement s'ha frenat després d'haver començat l'any amb un augment de quatre dècimes del producte interior brut. De fet, s'han encadenat sis trimestres consecutius de creixement econòmic. Pel que fa la taxa interanual, ja acumula cinc trimestres en positiu. El tercer trimestre del 2010, el PIB espanyol va avançar un 0,1% en taxa intertrimestral i un 0,4% en taxa interanual, segons els càlculs de l'INE amb la nova base del 2008.

Aquesta nova base per comptabilitzar ha modificat lleugerament algunes de les dades del PIB que es van difondre en el seu moment, generalment a l'alça. Un d'aquests canvis ha estat la taxa interanual del segon trimestre del 2011, que ha passat del 0,7% publicat inicialment al 0,8%.

L'estimació avançada de l'INE coincideix amb la que havia fet el Banc d'Espanya el 31 d'octubre passat i situa el creixement espanyol més a prop de les previsions d'organismes internacionals com l'FMI, que preveu que al final de l'any Espanya haurà crescut un 0,8%, que no pas les del govern espanyol, que estimava un creixement de l'1,3%. També la Comissió Europea ha retallat la previsió de creixement per a Espanya fins al 0,7% del PIB, tant el 2011 com el 2012, respecte del 0,8% i l'1,5% que va preveure a la primavera, a causa de l'impacte de les crisis de deute.

La dada definitiva del PIB corresponent al tercer trimestre de l'any sortirà publicada dimecres que ve.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut