Roma

Itàlia aprova els pressupostos que inclouen les mesures imposades per Brussel·les i certifica el final de Berlusconi

Dia clau a Itàlia per a la sortida de Silvio Berlusconi. La Cambra dels Diputats ha aprovat el projecte de llei de pressupostos, que inclou algunes de les mesures urgents que li exigeix Brussel·les. Ara el país espera que, aquest vespre, Berlusconi presenti la seva dimissió per afavorir un nou govern tècnic al capdavant del qual podria haver-hi l'excomissari europeu Mario Monti. El president de la república, Giorgio Napolitano, ha demanat als partits responsabilitat hores abans d'aquesta cita.

Actualitzat
L'era Berlusconi té les hores comptades. La seva dimissió s'espera per aquest vespre i posarà fi a 17 anys d'escàndols, des que va entrar en política.

Poc més tard de dos quarts de sis de la tarda, la Cambra de Diputats ha aprovat el paquet de reformes econòmiques que han de fer recuperar la confiança dels mercats. Ha estat per una àmplia majoria: 380 vots a favor, 26 en contra i 2 abstencions. Tot i que l'opció amb més força per succeir Berlusconi és Monti, l'alternativa està encara per decidir. I més, quan el partit de Berlusconi està dividit davant aquesta possibilitat. S'hi oposa també la Lliga Nord, fins ara sòcia de govern d'Il Cavaliere. Sens dubte, es tracta de la seva estocada final i molt probablement també l'última reunió que protagonitzarà amb el seu gabinet abans d'anar al palau del Quirinal a entregar la seva dimissió al president, Giorgio Napolitano, qui de moment, ha demanat a totes les forces polítiques sentit de responsabilitat i rigor davant la necessitat de reduir el deute públic i promoure el creixement.

Monti seria l'encarregat de fer els deures dictats per Brussel·les amb un govern de tècnics. Ell mateix és un tècnic: ha estat assessor de Goldman Sachs, un dels principals bancs d'inversions responsables de l'actual crisi financera. Assegura aquest banc nord-americà que, amb un home extern i capaç, la prima de risc d'Itàlia es reduirà dels 570 punts als 350.

També la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, s'ha mostrat satisfeta amb els passos que s'estan fent tant a Grècia com a Itàlia.

El Senat italià va aprovar divendres la llei de pressupostos pel 2012, amb unes mesures d'austeritat que hauran de fer estalviar a Itàlia 60.000 milions d'euros.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut