Imatge del Banc d'Aliments de Catalunya
Imatge del Banc d'Aliments de Catalunya
Barcelona

Les retallades de la UE deixen el Banc dels Aliments sense quatre milions de quilos de menjar

La retallada del 70% del pressupost destinat al Programa Europeu d'Ajuda als més Desafavorits (PEAD) deixarà el Banc dels Aliments sense quatre milions de quilos de menjar l'any, segons ha denunciat el president de la seu barcelonina de l'entitat, Antoni Sansalvador. El Banc dels Aliments de Catalunya reparteix anualment 14 milions de quilos de queviures -10 a la província de Barcelona-, una xifra que es preveu que augmenti l'any que ve degut a la crisi actual, que ha situat un milió i mig de catalans sota el llindar de la pobresa.

Actualitzat
Segons Sansalvador, el 40% dels aliments que reparteix el Banc dels Aliments provenen del PEAD de la UE, que fins ara destinava 500 milions d'euros a comprar excedents d'aliments per atendre tots els països europeus, però ha patit una retallada del 70%, per la qual cosa les ajudes europees es reduiran a 135 milions.

"Estimem que amb les retallades el 2012 perdrem quatre milions de quilos de menjar", ha explicat Sansalvador, que ha afegit que els bancs dels aliments de tot Europa estan exercint pressió als governs per frenar la retallada.

A la lluita del Banc dels Aliments per evitar la reducció del PEAD s'han sumat els 52 bancs de la resta de l'estat, un a cada província, que també hauran d'afrontar una retallada que afectarà l'1,7 milions de persones que són ateses anualment a Espanya.

Intents fracassats

L'últim intent de la UE per arribar a un acord sobre el manteniment del PEAD va fracassar el 20 de setembre a causa de la posició contrària d'Alemanya, Suècia, el Regne Unit, Dinamarca, Holanda i la República Txeca.

Aquests països es defensen en una sentència del Tribunal de Justícia de la UE de l'abril, que va dictaminar que la iniciativa s'ha "desnaturalitzat" perquè quan es va crear, el 1987, només estava pensada per al repartiment d'excedents alimentaris i no per a la seva compra. Però l'auge de la pobresa i la progressiva desaparició dels excedents va provocar que la Comissió Europea hagués de comprar el 80% dels aliments del PEAD, una inversió econòmica que els sis països contraris volen eludir en temps de crisi.

Gran recollida d'aliments

Davant d'aquesta situació, Sansalvador ha apel·lat a la solidaritat catalana per no "deixar a l'estacada" les milers de famílies que estan en risc d'exclusió i necessiten alliberar-se de les despeses econòmiques dels aliments per poder fer front a altres problemes, com la hipoteca i l'escola dels fills.

Per aquesta raó, el president del Banc dels Aliments de Barcelona ha fet una crida a la societat perquè participin en el "Gran Recapte", que té per objectiu recollir 800 tones de queviures durant els dies 25 i 26 de novembre.

Per aconseguir aquest objectiu, la fundació i l'Obra Social de "la Caixa" habilitaran més de 600 punts de recollida repartits en mercats i supermercats catalans perquè els ciutadans puguin fer donacions de queviures, especialment llegums, conserves de peix, llaunes de tomàquet natural, llet i oli, ha apuntat Sansalvador.

A més, "la Caixa" habilitarà 116 punts de recollida addicionals, destinarà 90.000 euros a aconseguir la quantitat d'aliments fixada i mobilitzarà en les tasques de recollida els seus 1.700 voluntaris.

Anar al contingut