Barcelona

20.000 visites desconvocades per la vaga de metges, que té un seguiment d'un 20% o un 70%, segons la font

Seguiment desigual de la vaga de metges convocada per avui i demà a Catalunya contra les retallades, en plena campanya electoral. La protesta ha estat convocada pel sindicat majoritari en el sector, Metges de Catalunya, que xifra el seguiment global en el 70%. En canvi, la xifra que dóna el govern, és molt diferent: diu que la protesta ha estat secundada pel 20% dels metges. On més s'ha notat és als hospitals públics i la incidència és molt menor en CAPs i pràcticament nul·la als centres concertats. El Departament de Salut xifra també en 20.000 les visites afectades i que s'hauran de reprogramar, malgrat que els serveis mínims estan assegurant les urgències i els casos i tractaments més greus.

Actualitzat
El seguiment és superior a la mitjana a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, al de Bellvitge, al de l'Hospitalet i al de Viladecans (Barcelona), on més de la meitat dels professionals s'haurien sumat a la vaga, sense tenir en compte els serveis mínims, segons les dades que ha ofert Salut.

Tarragona

A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, un 65% dels treballadors han seguit la vaga, segons dades oficioses abans que el sindicat doni xifres concretes. En canvi, segons Salut, el seguiment en aquest centre és d'entre el 30% i el 40%.

El delegat de Metges de Catalunya a Tarragona, Eugenio Tirado, ha dit que el seguiment ha estat més ampli en els centres hospitalaris que en els centres d'atenció primària, tot i que hi ha excepcions.

La demarcació de Tarragona té prop de 1.500 metges que exerceixen la seva feina a la sanitat pública.

Girona

A les comarques de Girona, la vaga també es nota, sobretot, als centres de salut més grans, ja sigui ambulatoris o hospitals com l'Hospital Josep Trueta de Girona. En aquest hospital han tancat tres dels vuit quiròfans i fan vaga 143 dels 400 metges.

A l'Hospital Trueta de Girona, el sindicat Metges de Catalunya xifra el seguiment de la vaga en el 80%.

Lleida

A l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida l'aturada és del 50%, segons el sindicat de Metges. S'han tancat les plantes d'urologia i oftalmologia i s'ha suspès el control de targetes sanitàries que hi ha al centre a causa de la vaga.

L'ICS i la xarxa concertada

En el conjunt de l'ICS un 25% dels professionals s'han adherit a l'aturada, segons Salut.

Pel que fa a la xarxa concertada, el seguiment està sent "molt baix, quasi anecdòtic" a l'Hospital Clínic i al de Sant Pau de Barcelona i de prop del 10% a l'Hospital del Mar, on només els facultatius del bloc quirúrgic s'haurien sumat a l'aturada.

Informats de la convocatòria de vaga de Metges de Catalunya, molts usuaris, sobretot els que viuen lluny, truquen per saber si el seu metge els atendrà o si han de reprogramar directament una altra visita.

La vaga que ha convocat el sindicat Metges de Catalunya du per lema "La salut ni es tanca ni es retalla". Tot i no tenir el suport de la resta de sindicats del sector, a les aturades, hi estan convocats 16.500 facultatius, 65 hospitals i 427 CAPs.

Per què la convoquen?

Amb la vaga contra les retallades a la sanitat, Metges de Catalunya (MC) vol dissipar qualsevol intent d'incloure als pressupostos del 2012 una altra tisorada. El sindicat Metges de Catalunya va demanar fa setmanes al conseller Boi Ruiz que desmentís que Salut preveu fer l'any que ve una nova retallada de més del 4%, un desmentiment que, segons han dit, no ha arribat.

D'aquesta manera, en no tenir cap seguretat sobre quins seran els comptes per l'any vinent, el sindicat va convocar l'aturada per a dos dies consecutius, aquest 15 de novembre i també demà, 16.

Hi ha 16.500 facultatius cridats a la vaga pel sindicat majoritari als grans hospitals, que manté posicions enfrontades amb el Departament de Salut.

A qui afectarà?

L'aturada afectarà, bàsicament, les consultes programades i les intervencions no urgents. La Generalitat ha decretat uns serveis mínims semblants als de qualsevol dia festiu. Per tant, no hi ha d'haver cap afectació a les urgències hospitalàries. També estan garantides als CAPs i els centres d'assistència extrahospitalària, igual que al transport sanitari.

Concretament, segons l'ordre firmada pel conseller d'Empresa i Ocupació, la vaga només tindrà repercussions en les visites als CAPs. Així, doncs, a l'atenció primària es poden veure afectades fins a un 75% de les visites programades.

La Generalitat ha establert que una quarta part de la plantilla de l'atenció primària treballi durant la primera jornada de vaga i que un terç ho faci durant la segona.

En general, tots els serveis no urgents funcionaran amb el règim d'una jornada festiva i, només en els casos en què el dispositiu sigui igual que el d'un dia laboral, s'aplicarà una reducció del 50% dels efectius.

Per llei, la vaga no pot tenir cap afectació en les urgències hospitalàries, tant en els malalts externs com en l'atenció dels pacients ingressats en unitats d'observació.

També funcionaran amb normalitat les unitats especials com les de cures intensives, les coronàries, les d'hemodiàlisi, les de neonatologia i les de tractament de radioteràpia i quimioteràpia, així com d'altres que es considerin d'urgència vital.

Segons figura en l'ordre de la Generalitat, els facultatius també hauran d'atendre tota l'activitat quirúrgica que la direcció mèdica dels centres consideri inajornable, així com l'assistència als ingressats als hospitals.

El personal que presta el servei de transport sanitari haurà d'atendre totes les urgències sanitàries i dur a terme el trasllat de malalts per a tractaments oncològics, de diàlisi o d'oxigenoteràpia.

Segons l'ordre, els serveis farmacèutics hauran de mantenir el personal facultatiu adequat per prestar els torns de guàrdia i de nit que estiguin establerts.

Metges de Catalunya ha convocat una vaga des de les 8 del matí del 15 de novembre fins a les 8 del matí del 17 de novembre per protestar per les retallades de sanitat i per exigir el restabliment dels pressupostos i l'activitat assistencial del 2010.

La resta de sindicats consideren la protesta de sectària


Aquesta convocatòria no ha estat seguida per altres sindicats majoritaris en la sanitat. I és que qualifiquen la convocatòria d'acció sectària i irresponsable, perquè defensen només els seus privilegis.

De tota manera, estan cridats a la vaga tots els metges dels hospitals públics i concertats, i tots els dels centres d'assistència primària: 16.500 facultatius, 65 hospitals i 427 ambulatoris.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut