Imatge d'"Enxaneta"
Imatge d'"Enxaneta"
Barcelona

"Enxaneta" s'estrena el 17 de novembre al cinema

El documental de Televisió de Catalunya "Enxaneta" explica amb la veu d'una nena tot el que experimenten els castellers quan coronen un castell. La intenció és donar a conèixer la tradició catalana de 210 anys d'antiguitat en relació a la construcció de castells humans. La idea va sorgir de la gravació íntegra en 3D del Concurs de Castells de Tarragona del 2010 i d'altres en què s'aconseguiren fites inèdites. La intenció és donar a conèixer la realitat del món casteller a l'estranger per televisió, tot i que ja s'ha projectat en alguns festivals internacionals, cosa que ha interessat a altres televisions. A partir del 17 de novembre, la producció ja es podrà veure en alguns cinemes.

Actualitzat
La projecció ofereix imatges espectaculars en tres dimensions, històries humanes, valors universals tot i aproximant-sei als valors dels castellers que van ser mereixedors del reconeixement de la Unesco. Elements com l'esperit de la superació, el treball en equip, la integració, la igualtat entre homes i dones, entre diferents classes socials, edats i nacionalitats, la qual cosa afavoreix molt la cohesió social, la germanor i la camaraderia entre les 61 colles castelleres que coexisteixen a Catalunya.

A les imatges en tres dimensions del Concurs de Tarragona s'hi afegeixen les captades en diades de Valls, Vilafranca i Terrassa, on durant el 2010 es van assolir castells inèdits, com la torre de 8 sense folre; castells que només s'han vist en comptades ocasions, com el 3 de 10, i fets inusuals, com l'ascens d'una colla a la categoria de gamma extra, després de 14 anys sense aconseguir-ho ningú.

"Enxaneta" és un dels primers documentals produïts íntegrament en 3D al nostre país i s'ha concebut com un treball divulgatiu que pugui ser entès per qualsevol persona de qualsevol nacionalitat. La intenció és presentar al món la cultura dels castells humans, amb 210 anys de tradició a Catalunya. També representa i reflecteix els sentiments, el treball, la dedicació, l'esperit de superació totalment desinteressat que, dia a dia, aporten els castellers perquè Catalunya es pugui sentir més orgullosa de la seva tradició centenària.

Anar al contingut