Barcelona

Els universitaris es mobilitzen arreu de Catalunya per protestar contra les retallades

Vaga general universitària arreu de Catalunya convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) contra les retallades. En les primeres hores de l'aturada, els universitaris han tallat a dos quarts de vuit del matí diverses vies. En concret, la Gran Via i la Diagonal de Barcelona, així com l'AP-7 i la B-30 a l'altura de Bellaterra. Al cap d'un quart d'hora, han abandonat la mobilització a la Gran Via, l'AP-7 i la B-30; a la Diagonal, la protesta s'ha allargat fins a les 8.20, quan els quatre manifestants que quedaven s'han retirat. També hi ha hagut talls als FCG, mentre que els estudiants es mobilitzen pel centre de Girona i Lleida.

Actualitzat
Un centenar d'estudiants han tallat durant un quart d'hora l'autopista AP-7 a Cerdanyola del Vallès en els dos sentits de la marxa. Les aturades han tingut lloc a l'altura de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i han provocat fins a 6 quilòmetres de cues en sentit Tarragona i 4 a Barberà del Vallès, en sentit Girona. Després d'aquesta acció, els manifestants s'han dirigit a les rotondes d'accés a la UAB, on s'han organitzat en piquets informatius per explicar als conductors els motius de la protesta. Arran d'això, l'AP-7 ha acumulat retencions de fins a 4 quilòmetres a Barberà del Vallès, en sentit Girona, i de 3 quilòmetres a Sant Cugat del Vallès, també en sentit Girona, segons el Servei Català de Trànsit. També al lateral de l'AP-7, a la B-30, s'ha tallat el trànsit a Cerdanyola del Vallès, en sentit Barcelona, a l'altura del quilòmetre 8,5, i s'han generat 4 quilòmetres de cua en sentit Tarragona i 5 en direcció a Girona.

La B-23, la via que enllaça el Papiol amb la Diagonal de Barcelona, ha quedat tallada a l'altura de la zona universitària. La mobilització ha provocat 6 quilòmetres de retencions entre Sant Feliu de Llobregat i l'entrada a la capital catalana per la Diagonal.

Cap a quarts de vuit, mig centenar de persones han aturat durant deu minuts el trànsit a la Gran Via de Barcelona, a l'altura de la plaça de la Universitat, però no han generat problemes de trànsit perquè la circulació s'ha desviat pels carrers Aribau i Balmes.

Els FGC, tallats

A dos quarts de nou els estudiants de la UAB han tallat els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre les estacions de Sant Joan i Sant Quirze, a la línia de Sabadell. Vint minuts després han iniciat la marxa i els combois tornaven a circular amb normalitat.

Les mobilitzacions


Els estudiants de secundària i universitaris s'han manifestat pel centre de Girona, Tarragona i Lleida contra les retallades al sistema educatiu. A Girona, més d'un miler d'estudiants han protestat contra les retallades, des del rectorat de la Universitat de Girona, passant per les principals vies, com la plaça de la Independència i la Gran Via de Jaume I, i s'han assegut davant de la delegació de la Generalitat. Els alumnes han cridat consignes com ara "Prou retallades" i "Artur Mas, burgès, treballa de pagès".

A Lleida, més de mig miler d'estudiants han recorregut diversos carrers de la ciutat durant prop de dues hores en una marxa que ha sortit de l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida després d'una concentració i la lectura d'un manifest unitari. Després d'aquest acte, en què han participat representants de tota la comunitat universitària i que s'ha notat poc a les aules, ha començat la manifestació impulsada per la PUDUP. La marxa ha recorregut la rambla d'Aragó en direcció a la seu de CDC, a la façana de la qual alguns participants han llançat boles de pintura i hi han enganxat retalls de paper de diari en forma de tisores.

Finalment, a Tarragona, uns 200 estudiants, segons la policia local, han protestat pels carrers de la rambla Nova, Sant Francesc i l'avinguda Catalunya fins a quarts de dues del migdia.

Manifestació a les sis a Barcelona

A Barcelona, hi ha convocada una manifestació al centre a les sis de la tarda per protestar per les retallades de la Generalitat i defensar la universitat pública. A aquesta protesta s'hi han sumat una vintena d'universitats de diferents comunitats, així com els instituts.

Aquí a Catalunya, la vaga, que es fa coincidint amb el Dia Mundial de l'Estudiant, ha estat precedida per l'ocupació d'algunes facultats. A l'edifici central de la Universitat de Barcelona, un centenar d'estudiants s'hi van tancar ahir a la nit després de celebrar-hi una assemblea. Una acció que s'ha repetit en altres facultats del campus universitari, i també a la Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma, a Bellaterra.

En concret, un grup de 60 estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han ocupat des de la nit del 14 tres aules per manifestar-se contra una "progressiva privatització" de la universitat. També a Girona, un grup d'estudiants ha passat la nit a la Facultat de Lletres de la UdG.

A la UAB, les aules de la Facultat de Lletres també han estat gran part del dia buides. D'altra banda, el degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la mateixa universitat, Salvador Cardús, va suspendre les classes de dimarts i dimecres, ja que dimarts 14 un centenar de persones van ocupar 12 aules de la facultat. El motiu de les queixes torna a ser la retallada pressupostària, però, en aquest cas, també inclouen la paralització de les inversions previstes i els acomiadaments encoberts fruit d'aquesta situació. Tot i això, Cardús deixava clar que l'accés a la facultat no està restringit.

Segons el PUDUP, els estudiants han acampat a la nit a l'edifici central de la Universitat de Barcelona (UB) i a partir de dijous s'ocuparà gran part de les facultats catalanes.

Contra les retallades i l'augment de les taxes

En un comunicat, la PUDUP ha justificat la jornada de vaga, que també compta amb el suport d'altres sindicats com CCOO i CGT, per les retallades, que suposen el 16% del pressupost del 2010, és a dir, una reducció de 144 milions d'euros.

La PUDUP ha assegurat que les retallades han comportat "acomiadaments encoberts" de 100 professors de la UAB i 400 de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A més, tem que el 2012 la política de retallades es tradueixi en la supressió de 3.000 llocs de treball de personal docent i investigadors i de més de 1.000 persones d'administració i serveis.

La plataforma també es queixa de l'augment "desorbitat" de les taxes universitàries, d'un 15%, que condiciona l'accés de milers de joves als cicles d'educació superior.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut