Un sanitari amb el darrere de la bata decorada amb un cartell que demana poder retallar i les imatges d'Artur Mas, Boi Ruiz i Irene Rigau
Uns 200 professionals han "vetllat" per la sanitat a la plaça de Sant Jaume.
Barcelona

Treballadors sanitaris i bombers completen una setmana de protestes contra les retallades

Primer van ser els metges, després els universitaris i aquest divendres treballadors sanitaris i bombers. Tots plegats han fet evident aquesta setmana el seu rebuig a les retallades a través de vagues i protestes. El sindicat CGT ha cridat a la vaga els professionals del sector sanitari dels centres d'atenció primària i dels hospitals públics. L'aturada, de 24 hores, va començar aquest dijous a les 10 del vespre. Els Bombers de la Generalitat es concentren aquest matí al centre de Barcelona en contra del pla d'austeritat proposat pel Departament d'Interior.

Actualitzat
Davant la convocatòria de vaga de la Confederació General del Treball, el Departament de Salut ha establert uns serveis mínims que garanteixen el funcionament normal d'urgències i del transport sanitari urgent. També queden garantits els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i l'activitat quirúrgica inajornable.

Pel que fa a l'atenció no urgent o ajornable, l'activitat sanitària que es pot veure afectada per la vaga inclou les visites als metges de família o especialistes i les operacions no urgents.

Encara sense deixar l'àmbit sanitari, unes dues-centes persones van concentrar-se a la plaça de Sant Jaume per compartir el que han anomenat "nit de vetlla per la sanitat pública". La idea era passar-hi la nit de la mateixa manera que es vetlla un malalt. Alguns participants han portat espelmes i han enganxat missatges al Palau de la Generalitat. La concentració ha estat organitzada per l'Assemblea de Treballadors d'Atenció Primària de Catalunya.

Pel que fa als bombers, denuncien que els ajustos han aturat els processos selectius i la renovació del parc mòbil. A més protesten per la reducció de la despesa en el manteniment dels equips i els establiments. Els bombers creuen que totes aquestes retallades porten el cos a la mateixa situació que tenia fa 15 anys.

Anar al contingut