El líder del PP, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
El líder del PP, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
Sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio

El PP guanyaria per majoria absoluta amb almenys 181 escons, segons el sondeig

El Partit Popular hauria guanyat les eleccions generals d'aquest 20 de novembre per majoria absoluta, segons el sondeig encarregat per TV3 i Catalunya Ràdio. Els populars sumarien entre 181 i 185 diputats després d'uns comicis que enfonsarien el PSOE a entre 115 i 119 escons. CiU es consolidaria com a tercera força pujant fins a entre 13 i 15 diputats i IU experimentaria un augment meteòric amb almenys 7 diputats més, i n'obtindria-ne entre 9 i 11.

Joan Raventós / Felip GordilloActualitzat
El sondeig a peu d'urna elaborat per l'empresa TNS Demoscopia confirma els pronòstics i dóna el Partit Popular com a guanyador per majoria absoluta de les eleccions generals al Congrés i el Senat.

La gran incògnita era saber quina distància trauria Mariano Rajoy a Alfredo Pérez Rubalcaba i, segons aquest estudi, el PP tindria com a mínim 62 escons més que el PSOE. Si es confirma el sondeig, els populars podrien firmar els seus millors resultats de la història si superen els 183 escons que van obtenir l'any 2000. En canvi, el PSOE hauria patit una davallada històrica i podria escriure els seus pitjors resultats des del 1977, quan van treure 118 escons (ara la forquilla del sondeig els dóna entre 115 i 119 escons).

L'ascens dels populars es visualitzaria clarament a les comunitats de Madrid i el País Valencià, on doblarien els resultats del PSOE en escons, i a Galícia, on triplicarien els socialistes. En total, els de Rajoy guanyarien en 15 de les 17 comunitats autònomes i només a Catalunya i el País Basc no serien la primera força.

Convergència i Unió afrontava aquests comicis amb la intenció de mantenir la tendència a l'alça estrenada el passat 28-N amb la victòria a les catalanes i revalidada el 22 de maig a les municipals. Josep Antoni Duran i Lleida buscava guanyar per primera vegada a Catalunya, però amb una forquilla d'entre 13 i 15 diputats, com a màxim podria aspirar a empatar amb el PSC.

Esquerra Unida viuria avui una nit per emmarcar si es confirma no només que obté grup parlamentari propi, sinó que el transvasament de vot socialista beneficia la formació de Cayo Lara catapultant-la dels 2 diputats actuals a entre 9 i 11.

I qui també escriuria la seva pròpia història amb majúscules és l'esquerra abertzale, que ha pogut tornar a concórrer a unes eleccions generals en què, per primera vegada, l'ombra d'ETA queda diluïda. Amaiur guanyaria al País Basc i entraria al Congrés amb entre 6 i 7 escons, que li asseguren el grup parlamentari propi.

En canvi, el Partit Nacionalista Basc podria perdre el grup propi si tenim en compte que la forquilla del sondeig li dóna entre 4 i 5 diputats, cosa que seria una reculada d'entre un i 2 diputats.

El sondeig atorga representació a Unió, Progrés i Democràcia, que obtindria entre 3 i 4 diputats i fregaria la possibilitat de formar un grup electoral propi. Esquerra Republicana manté de totes totes el 3 diputats actuals i frena la pèrdua de vots que havia registrat en els últims comicis. Coalició Canària i el BNG també conservarien els seus 2 diputats tot i que els canaris podrien augmentar en un escó la seva presència al Congrés.

Fins a tres partits podrien entrar en el nou Congrés dels Diputats. El Fòrum Astúries de Francisco Álvarez-Cascos obtindria un diputat, segons el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio. Els valencians de Compromís opten a un escó, però podrien quedar-se sense representació. La formació escindida de NaBai, Geroa Bai, està en la mateix situació. En canvi, els verds d'Equo es queden sense cap diputat.
Anar al contingut