Barcelona

Coscubiela: "Sentim una gran satisfacció, la gent ens ha acompanyat en el crit de no callar i plantar cara"

El candidat d'ICV-EUiA, Joan Coscubiela, ha expressat la seva "gran satisfacció" pels 3 diputats obtinguts, que els han situat com la quarta força més votada a Catalunya per davant d'ERC. Coscubiela ha afirmat que ara se senten "molt més legitimats" per continuar exercint la política "com un compromís cívic" i que la gent "ens ha acompanyat en el nostre crit de no callar i plantar cara". Però lluny de desfermar l'eufòria després d'haver triplicat els resultats respecte el 2008, Coscubiela ha parlat d'"un triple sentiment", de "preocupació" per la baixada de la participació, de "satisfacció" pels propis resultats i de "legitimació" de la seva política.

Victòria MiróActualitzat
Coscubiela, en declaracions a TV3, ha subratllat que són la força que guanya més vots per darrere de CiU i els únics que s'han mostrat "clars i taxatius en contra de les retallades".

Des del quarter d'ICV-EUiA han subratllat que aniran a Madrid amb un "triple trident" d'esquerres, ecologista i catalanista, format pel mateix Coscubiela, Laia Ortiz i Joan Josep Nuet, tal com ha destacat Jaume Bosch.

Mentre, Joan Herrera ha assenyalat que la seva coalició, IU-ICV-EUiA, ha aconseguit "el millor resultat en unes generals des de la seva constitució".

No obstant, Herrera ha apuntat que després de la majoria absoluta del PP "aquesta no és una bona nit per al país, per als usuaris dels serveis públics; no és una bona nit per als treballadors, però el nostre resultat dóna un bri d'esperança".

93.600 vots més a Catalunya


La formació ecosocialista ha guanyat 93.630 vots a Catalunya i ha triplicat el resultat obtingut en les passades generals. Davant d'aquest augment, Coscubiela ha afirmat que estan "contents" i que seran "responsables".

"El nostre vot és també pel 21 de novembre. Assumim la confiança que ens han donat milers d'electors i electores que ens fan més forts com a coalició i ens han donat més representació al Congrés", ha dit Coscubiela des del quarter de la formació, a l'hotel Catalònia de Barcelona, ja pensant en l'endemà dels comicis.

De la prudència a l'alegria al quarter d'ICV-EUiA

Coscubiela ha optat per seguir la nit des del quarter dels ecosocialistes amb la resta de militants i simpatitzants del partit i no des de la sala reservada als dirigents del partit. El candidat d'ICV-EUiA, de tarannà inquiet, confessava mentre seguia el recompte de vots a Catalunya que "no aguantava les ganes" de conèixer el resultat definitiu de les eleccions.

Pendent com estava de l'evolució de l'escrutini, Coscubiela, no ha actualitzat el seu compte personal de Twitter en tota la nit, i ha emès una única piulada, després de conèixer les primeres estimacions de resultats. Aleshores, i en resposta a un tuitaire que li demanava la seva valoració, ha piulat: "Preocupació x baixa participació, satisfacció x resultats ICV-EUIA i inquietud per majoria absoluta PP".

"El bipartidisme està en retrocés"

Des dels estudis de TV3, Dolors Camats ha subratllat que els resultats d'aquestes eleccions confirma que "el bipartidisme s'ha aturat i està en retrocés", ja que les dues forces més votades, "el PP i el PSOE junts ja no sumen 300 diputats". Per això, Camats ha promès que treballaran per "continuar esquerdant-lo".  

Les mostres de satisfacció i alegria dels ecosiocialistes han començat a arribar cap a les deu de la nit, després que en les primeres hores de la nit s'han succeït les peticions de "prudència", especialment per part de la portaveu de la formació ecosocialista, Laia Ortiz, que després de conèixer els primers sondejos ha promès que usaran l'augment de més del 3% dels suports per "plantar cara a l'onada de dreta".

A Iniciativa no volien celebrar abans d'hora uns resultats històrics que els situaven com la quarta força perquè, segons confessaven, l'experiència els recomanava mantenir la calma.

Pluralitat de veus de Catalunya al Congrés

Tant Laia Ortiz, des del quarter d'ICV-EUiA, com Dolors Camats, des dels estudis de TV3, han coincidit a lamentar "la mala notícia de la majoria absoluta del PP", encara que han destacat que a Catalunya no és així.

A més, Ortiz ha lamentat la baixa participació, i els problemes per votar per correu i des de l'estranger. "Aquesta participació més baixa expressa un malestar dels ciutadans, i és una mala notícia, més encara en unes eleccions on ens hi jugàvem molt com a ciutadans i ciutadanes de Catalunya". En canvi, Ortiz ha celebrat les primeres eleccions sense violència que s'han viscut al País Basc.

Per la seva banda, Dolors Camats, des dels estudis de TV3 a Sant Joan Despí, ha afirmat que els resultats de les eleccions "no són positius a l'hora d'afrontar com se sortirà de la crisi", però ha afirmat que a Catalunya les eleccions deixen clar que "no serà una única força la que es podrà alçar com la veu de Catalunya al Congrés", sinó que "una pluralitat de veus representarà els catalans i les catalanes a Madrid".

IU reviu amb 11 diputats


El candidat d'Esquerra Unida, Cayo Lara, molt content i somrient pels resultats de les eleccions, que els donen 11 escons a la federació, s'ha compromès amb tots els ciutadans que li han donat suport a no "defraudar-los" ni "mentir-los".

La formació d'IU ha reviscut passant de només 2 diputats fins als 11 que els han donat les urnes, i no només ha aconseguit recuperar grup propi al Congrés, sinó que ha obtingut uns resultats històrics.  

En una compareixença davant dels mitjans des de la seu d'Olimpo, Cayo Lara ha assegurat que IU treballarà per un canvi al Parlament i al carrer, per tenir un nou model productiu davant d'un model "depredador" de recursos humans i materials.

Cayo Lara s'ha fixat com a objectiu "a mitjà i llarg termini" promoure una esquerra alternativa més enllà de les dotze aliances que ha teixit per concórrer a aquestes eleccions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut