Membres d'Amaiur celebren els resultats electorals.
Membres d'Amaiur celebren els resultats electorals.
Euskadi

Amb el 100% escrutat, Amaiur amb 7 diputats, 6 per Euskadi i un per Navarra, assoleix el grup parlamentari

Amaiur irromp en l'escena política basca amb uns resultats que el converteixen en la primera força política a Euskadi, amb 7 diputats, un d'ells per Navarra. Assoleix, doncs, grup propi al Congrés de Diputats. Aquest era un dels seus objectius. Els altres dos: obtenir representació als 4 territoris que formen Euskalerria i ser la primera força a Euskadi també els han assolit, tot i que el PNB ha guanyat en nombre i en percentatge de vots, Amaiur ha aconseguit un escó més.

Carmen AmorósActualitzat
Per al candidat d'Amaiur, Rafa Larreina, segon a la llista per Guipúscoa al Congrés, les dades dels sondejos a peu d'urna, que els donaven entre 5 i 6 "apunten en la bona direcció" per a la coalició formada per EA, Aralar, Alternatiba i l'esquerra "abertzale" i ha vaticinat que els resultats electorals "mostraran el suport de la ciutadania basca cap a aquesta aposta d'unitat".

Des del frontó Labrit de Pamplona, des d'on la coalició segueix la nit electoral, el candidat ha expressat el seu agraïment a "totes les persones" que han donat suport al llarg de la jornada electoral a la coalició nacionalista, "aquest projecte d'acumulació de forces abertzales, sobiranistes i d'esquerres, per presentar-nos a Madrid com a país".

"Euskal Herria ha parlat avui", ha afegit, "la ciutadania basca ha exposat la seva opinió i s'ha de respectar la seva decisió. Els ciutadans donaran un missatge molt clar a Madrid i esperem que, des de l'Estat, s'escolti i es respecti aquesta decisió de la ciutadania basca", ha conclòs.

El
senador del PNB, Iñaki Anasagasti, ha destacat que, segons els primers sondejos, que els atorgaven entre 4 i 5 diputats, el seu partit manté "posicions" i gairebé "el mateix espai polític" al País Basc, malgrat el que ell ha denominat "el 5 a 1" d'Amaiur, en referència a l'acumulació de forces de la coalició.

El president del partit, Iñigo Urkullo, ha demanat "un gran acord" entre tots els partits per afrontar l'actual crisi econòmica i superar "la situació d'extrema gravetat de l'Estat".

El lehendakari, Patxi López, ha qualificat de "festa de la democràcia" poder celebrar unes eleccions "en absoluta llibertat, sense cap tipus d'amenaça, d'extorsió, d'atac" en ser les primeres després de l'anunci de cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA.

Amb el 100% del vot escrutat a Euskadi, Amaiur obté 6 diputats i el 24,12% dels vots, el PNB, en perd un respecte de les eleccions del 2008 i es queda amb 5 diputats i el 27,42% dels vots, el PSE-EE passa de 9 a 4 diputats i obté el 21,54% dels vots i el PP es queda amb 3 diputats i el 17,80% dels vots. Amb el 3,68% dels vots, IU no obté cap diputat.

A Navarra, amb el 99,90% dels vots escrutats, UPN-PP obté 2 diputats, el PSOE n'obté un, Amaiur també obté un diputat i Geroa Bai, la coalició integrada pel PNB, Atarrabia Taldea i l'associació Zabaltzen en treu un altre.

Amb el diputat d'Amaiur és la primera vegada que l'independentisme basc obté representació a Navarra.
Anar al contingut