Barcelona

Iceta admet que el projecte polític del PSC ha patit "una important pèrdua de credibilitat"

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que els mals resultats obtinguts per la formació en els comicis d'aquest diumenge evidencien "una important pèrdua de credibilitat del nostre projecte polític". En una compareixença davant dels mitjans de comunicació mentre l'executiva del partit continuava reunida, Iceta ha recordat que "les eleccions generals han registrat el pitjor resultat de la història" del PSC, amb una pèrdua d'onze diputats i 760.000 vots a Catalunya, acompanyats per una baixada de més de quatre milions de vots i 59 diputats del PSOE arreu de l'estat.

Ramon RadóActualitzat
Tot i avisar que encara "és molt aviat" per fer una anàlisi detallada dels moviments de vot, el número dos del PSC ha explicat que, amb les dades estudiades fins ara, han detectat "quatre blocs de moviment de vot": la més important cap a l'abstenció, el vot en blanc, el vot nul i el que ha anomenat "vot de contestació", en referència a candidatures com Escons en Blanc. I tres blocs més que marxen, respectivament, cap a CiU, ICV i PP.

Pel que fa als motius d'aquesta pèrdua de vots, Iceta ha assenyalat que "un dels electorats que en aquests moments està més lluny de nosaltres és la gent jove" i també ha indicat que hi ha "una fuita de vot progressista, probablement descontent amb la gestió de la crisi econòmica" i també de "sectors de vot catalanista". A més, el portaveu socialista també ha apuntat que, a diferència d'altres convocatòries electorals, una part de la ciutadania no ha trobat en el PSOE una opció de "vot útil" d'esquerres.

De cara al futur del PSC, que en l'últim any ha vist com CiU els superava en les eleccions al Parlament, les eleccions municipals i els comicis d'ahir a les Corts espanyoles, el viceprimer secretari socialista creu que la formació compta amb "un avantatge i un inconvenient". L'avantatge és que els socialistes catalans tenen un congrés convocat per a mitjans de desembre i l'inconvenient és que l'executiva del partit "està en període de descompte i no pot prendre les determinacions que només el congrés podrà prendre". En aquest sentit, Iceta ha declinat fer cap comentari sobre si optarà a algun càrrec en l'executiva del partit que s'escollirà en aquest congrés.

El viceprimer secretari ha dit que en la reunió de l'executiva d'aquest dilluns s'han discutit qüestions com la formació de grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats o les funcions de l'executiva del partit. Iceta també ha tingut un record per a l'exministre socialista Ernest Lluch, en l'onzè aniversari del seu assassinat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut