El Caire

El cap de la junta militar egípcia anuncia que cedirà el poder als civils el juliol del 2012

El president del Consell Suprem de les Forces Armades, Mohammad Hussein Tantatui, al poder a Egipte des de la caiguda de Hosni Mubarak, ha promès un referèndum perquè els egipcis diguin si volen que els militars abandonin immediatament les regnes del país. En una intervenció televisada, Tantatui també ha explicat el calendari per al traspàs efectiu de poders als civils. La Junta Militar té la voluntat de celebrar eleccions presidencials abans de juliol del 2012, i de mantenir els comicis legislatius en les dates previstes, és a dir, a partir del proper dilluns 28 de novembre. Les paraules de Tantaui han estat rebudes amb crits de "fora, fora" a la plaça Tahrir del Caire, on desenes de milers de manifestants exigeixen la marxa immediata dels militars.

Actualitzat
El president del Consell Suprem de les Forces Armades, Mohamed Hussein Tantawi, ha dit just al final de la seva al·locució a la nació que estan "disposats a lliurar immediatament la responsabilitat si el poble així ho expressa en un referèndum popular", sense donar més detalls.

El mariscal Tantawi ha dit també que no busquen la presidència i que "les Forces Armades rebutgen qualsevol intent de danyar la seva reputació". Ha acusat "alguns", sense concretar, d'haver volgut portar la Junta Militar a la confrontació, però ha assegurat que l'autoritat castrense ha estat "pacient" i que ha exercit l'autocontrol al màxim. "Mai prenem decisions polítiques unilaterals, sempre consultem els poders polítics. Des del començament vam iniciar un procés polític" per entregar el poder "a una autoritat civil".

La Junta Militar i els partits polítics egipcis han acordat la formació d'un govern de salvació nacional amb totes les prerrogatives i la celebració d'eleccions presidencials abans del 30 de juny. Prèviament, la Junta havia acceptat la dimissió del govern del primer ministre, Essam Sharaf, i mantenir les eleccions legislatives en la data prevista, és a dir, a partir del 28 de novembre.

Així mateix, els generals s'han compromès davant els partits polítics a demanar comptes als responsables dels atacs dels últims dies contra els manifestants. Uns atacs que han estat condemnats per Washington, que ha lamentat l'ús excessiu de la força.

Milers de persones continuen a la plaça Tahrir de El Caire malgrat les promeses de la Junta Militar. Els ciutadans s'enfronten a la policia amb pedres i els agents responen amb gassos lacrimògens. Malgrat que el Ministeri de l'Interior ha dit que havia iniciat negociacions amb els manifestants perquè abandonessin la zona, les protestes, en les quals ja han mort prop d'una trentena de persones, continuen.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut