Barcelona

Un mort pel consum d'un bolet molt tòxic que prolifera als parcs urbans

Amb les pluges han tornat els bolets, i amb els bolets, el risc d'intoxicació. Una persona ha mort a Barcelona pel consum de lepiota, un bolet verinós que creix al bosc, però també en parcs i jardins urbans i que es pot confondre per variants comestibles, com els fredolics. La víctima estava hospitalitzada a l'Hospital Clínic de Barcelona. Hi ha 4 ingressats més pel consum d'aquest bolet verinós, que està proliferant en les zones verdes.

TV3Actualitzat
Amb les pluges prolongades ha aparegut als boscos, però també als parterres urbans, un bolet molt tòxic, la "Lepiota brunneoincarnata", que molta gent cull pensant que són fredolics o apagallums petits. Un home de Mataró ha mort despres d'haver-ne menjat i hi ha altres intoxicats greus.

En cas que se'n consumeixi i hi hagi malestar, la recomanació dels metges és anar a l'hospital als primers símptomes, encara que hi hagi una millora passatgera. "El cos, el primer que fa, és una reacció digestiva en forma de vòmits i diarrees", ha explicat Santiago Nogué, toxicòleg del Clínic, que ha advertit que al cap d'unes hores començar a patir el fetge, "després afecta el ronyó i hi ha malalts que acaben fent una afectació multiorgànica".

La toxina d'aquest bolet és la mateixa que la de l'"Amanita phalloides", la farinera borda, un dels bolets verinosos més coneguts.

La lepiota es pot confondre amb el fredolic. Per saber quin és, la micòloga Tània Jiménez recomana fixar-se en la base del peu i en el barret. El bolet verinós "porta un anell escamós de color marronós a la base del peu i el barret té el fons de color blanc amb escames de color bru o bru vermellós". També es pot confondre amb els apagallums i amb el xampinyó silvestre.

Un cop més, la recomanació és no consumir cap bolet sense que un expert garanteixi que és comestible.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut