Barcelona

El govern retalla un 13% l'aportació a la CCMA i planteja el tancament de dos canals de TVC

El govern ha anunciat que retalla un 13,3% el pressupost destinat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per al 2012, en el marc del conjunt d'ajustos que està fent l'executiu català. Això suposarà una nova rebaixa del sou dels treballadors i el tancament de dos dels sis canals que actualment té Televisió de Catalunya. En tres anys l'aportació de la Generalitat a la Corporació s'haurà reduït en 90 milions d'euros.

RedaccióActualitzat
El portaveu del govern, Francesc Homs, ho ha comunicat a la comissió de control de la CCMA celebrada al Parlament, on ha precisat, pel que fa a la retallada del 15% en el pressupost d'aquest any, que "no s'han complert objectius proposats". Aquest any 2011, la Corporació comptava amb un pressupost de 300 milions d'euros i, tot i això, segons Homs, s'han gastat 21 milions d'euros més.

La necessitat de continuar amb els ajustos pressupostaris, sumat a aquest dèficit de 21 milions, ha fet que l'any que ve el pressupost passi a ser de 260 milions d'euros, 61 menys que aquest any. Tot i això, Homs aposta per mantenir una CCMA "referent en qualitat i audiència" sota els tres grans compromisos que han de guiar l'ens, "la catalanitat, el servei públic i esdevenir motor de la indústria audiovisual".

Tisorada d'un 25% en dos anys


Sigui com sigui, en dos anys, la Corporació veurà retallat el seu pressupost públic en 90 milions d'euros, un 25%. De fet, si fa uns anys les aportacions públiques es traduïen en 50 euros per ciutadà i any, ara s'han rebaixat a 40 euros per ciutadà i any, un cost més baix que la mitjana d'altres televisions públiques europees.

A aquesta retallada dels diners públics s'hi ha d'afegir la dràstica caiguda de la publicitat. Els ingressos per aquest concepte han passat de 100 milions d'euros, l'any passat, a 85 milions aquest any. Les previsions per l'any que ve són de 84 milions, tot i que és una xifra que previsiblement anirà a la baixa.

Davant d'aquesta caiguda global dels pressupostos, el president de la Corporació ha advertit que, sense força, TV3 no podrà fer de locomotora del sector audiovisual del país, i la directora de TV3 ja ha avançat que les retallades es notaran a la pantalla.

Concentració de canals


En la seva compareixença, Francesc Homs no només ha detallat la tisorada que el govern farà a l'aportació a la CCMA, sinó que també ha apuntat com s'han d'estalviar aquests diners. Homs ha proposat la concentració de canals de Televisió de Catalunya, que passaran dels sis actuals a quatre. Pel portaveu, "no es pot assumir el manteniment dels sis canals actuals" i "multiplicar els canals no atorga més audiència". Homs ha posat xifra al que suposaria la mesura: 6 milions d'euros d'estalvi només en despeses en difusió.

També ha afirmat que "hem de demanar un punt d'esforç als treballadors", ha assegurat, i ha explicat que la negociació amb els empleats "ha de ser el nord de la proposta", tot i que ha concretat que no hi haurà retallada de la plantilla.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut