El conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz. (Foto: EFE)
El conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz. (Foto: EFE)
Madrid

El govern espanyol en funcions indulta el conseller delegat del Grup Santander, Alfredo Sáenz

El govern espanyol en funcions ha decidit indultar el conseller delegat del Grup Santander, Alfredo Sáenz, que havia estat condemnat per un delicte d'acusació falsa comès el 1994 contra uns creditors del Banesto quan era president d'aquesta entitat. La decisió paralitza l'execució de la sentència i suposa que Sáenz podrà continuar en el seu càrrec actual.

RedaccióActualitzat
Ho ha anunciat el portaveu del govern espanyol en funcions, José Blanco. El tribunal Suprem havia condemnat Sáenz a tres mesos de presó i a inhabilitació. Ara, l'indult arriba a petició del Ministeri de Justícia i amb un informe favorable del Ministeri Fiscal, tot i desfavorable per part del Suprem.

L'alt tribunal va dictar sentència al març passat, després de sis mesos de deliberacions, i va rebaixar la pena imposada per l'Audiència Provincial de Barcelona al desembre del 2009 a la meitat de temps, en estimar parcialment el recurs de Sáenz i dels altres dos condemnats.

L'origen de la querella

L'origen d'aquesta causa es remunta al 1994, quan Banesto va presentar una querella criminal per estafa i aixecament de béns contra els empresaris Pedro Olabarría, Luis i José Ignacio Romero i Modest González Mestre, a qui el banc reclamava un deute de 639 milions de pessetes (3,6 milions d'euros) per les empreses que representaven, del grup Harry Walker.

El jutge Luis Pascual Estevill va admetre a tràmit aquesta querella i va decretar mesures de presó preventiva contra els quatre empresaris, cosa que va comportar la seva condemna per prevaricació i detenció il·legal pel Tribunal Suprem, el 1996.

Després que la causa es va arxivar, els empresaris i el ja mort Rafael Pérez Escolar, conseller de Banesto durant l'etapa de Mario Conde, van presentar una querella contra Sáenz i els altres executius relacionats amb l'entitat.

Anar al contingut