Els ciutadans de Romania, el Marroc i l'Equador són els més nombrosos a l'Estat.  (Foto: Flickr / jmerelo)
Els ciutadans de Romania, el Marroc i l'Equador són els més nombrosos a l'Estat. (Foto: Flickr / jmerelo)
Madrid / Barcelona

La crisi econòmica deixa en negatiu el saldo migratori espanyol

La crisi econòmica ha alterat la radiografia del mapa migratori espanyol i aquest any, per primera vegada des que hi ha dades, el nombre de persones que surten d'Espanya en busca d'oportunitats superarà el dels que arriben en busca de feina. Aquesta tendència sembla que serà la tònica dels pròxims anys, segons l'Institut Nacional d'Estadística. El nombre d'estrangers que vénen a Espanya s'ha reduït a menys de la meitat els últims tres anys i cau també, per sobre del 13%, el nombre d'afiliats d'altres països a la Seguretat Social. A Catalunya, durant aquest any, la població immigrada s'ha reduït gairebé en 20.000 persones.

RedaccióActualitzat
Una de les conseqüències evidents de la crisi econòmica que plana sobre Espanya des del 2008 és el deteriorament del mercat laboral, amb una taxa d'atur del 21,5% que, segons les expectatives, encara podria no haver tocat fons.

Un panorama poc encoratjador per a aquells que, des de l'estranger, busquen un lloc amb perspectives de trobar feina per establir-s'hi. I encara menys per a aquells que, des del mateix país, busquen com guanyar-se la vida. El resultat és que el saldo migratori espanyol caurà aquest any en números vermells.

Els bitlllets d'entrada s'han reduït a menys de la meitat en els últims tres anys. Així, del milió d'estrangers que van arribar a Espanya el 2007, hem passat a una xifra estable de 450.000 arribades, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. A això s'ha de sumar el fort increment de les sortides, que aquest any superaran el mig milió. D'aquestes, gairebé un 10%, unes 50.000, seran espanyoles, enfront de les 34.000 que van emigrar el 2008.

La precària situació del mercat laboral i el degoteig de sortides s'ha deixat notar en les afiliacions a la Seguretat Social. Des de l'octubre del 2008, aquest registre compta amb un 13% menys d'estrangers anotats, és a dir, unes 275.000 persones menys. Actualment, els estrangers representen el 10,2% del total d'afiliats.

Catalunya perd població immigrada

La població immigrant a Catalunya manté la tendència a la baixa després de l'inici de la crisi econòmica, i el 2011 registra un descens de 19.476 ciutadans estrangers empadronats respecte a l'any anterior. Segons dades provisionals de la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat, el 16,1% dels empadronats aquest any són estrangers, un 0,3% menys que el 2010, any en què ja havien disminuït un 0,8% respecte a l'anterior.

En conjunt, Catalunya acull persones de 179 nacionalitats i prop del 75% dels immigrants són d'origen extracomunitari. La població estrangera es caracteritza per ser més jove que la local i el percentatge d'homes supera el de dones.

Anar al contingut