Saldes

Panells informatius alertaran els excursionistes inexperts dels riscos de pujar al Pedraforca

El Pedraforca, de 2.500 metres d'altura, s'ha convertit en un dels cims catalans més populars. Cada cap de setmana s'hi apropen centenars d'escaladors i excursionistes, alguns no gaire experts, mal equipats i poc conscients dels riscos de la muntanya. Des de l'inici d'any, s'han hagut de fer ja una trentena de rescats. A més, l'allau de persones ha provocat l'erosió en diferents parts de la tartera. Aquesta situació ha portat fins i tot a plantejar-se regular-hi l'accés però s'ha descartat perquè és molt complicat i car prohibir-ho. El que sí que es farà és augmentar la informació dissuasòria de cara als excursionistes inexperts.

RedaccióActualitzat
La imatge de l'excursionista preparat no és la que sempre es veu al Pedraforca. N'hi ha que hi pugen tocant al migdia, amb el risc que se'ls faci fosc abans no han baixat. I també és habitual veure gent amb calçat poc adequat; fins i tot amb xancles.

La facilitat per accedir amb cotxe fins al mateix peu de la muntanya ha contribuït a la massificació i ha provocat un augment d'accidents. Només aquest any els bombers han fet 27 operacions de rescat.

Per això, s'ha estudiat regular l'accés al Pedraforca com a mesura de seguretat. Finalment s'ha descartat però a partir de la primavera s'instal·laran panells amb informació de caràcter dissuasori com a mesura preventiva. S'informarà de les característiques de la muntanya però també dels riscos que comporta i de les operacions de rescat que s'hi fan.

El detonant va ser aquest estiu quan es va haver de rescatar un grup de nens d'entre 6 i 11 anys de la tartera per mal temps malgrat que s'havia alertat els monitors que no hi anessin.

La majoria d'accidents es produeixen a la tartera, el camí més habitual de baixada, de 500 metres de desnivell. Cada any pugen al Pedraforca unes 16.000 persones, especialment durant els mesos d'estiu.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut