La comunitat xinesa és la que té més afiliats autònoms a la seguretat social
Imatge d'un comerç de la ciutat de Barcelona
Barcelona

PIMEC reclama una nova llei del comerç per intergrar els botiguers immigrants

La patronal de la petita i mitjana empresa (PIMEC) ha organitzat el primer Congrés de Comerç i Immigració per debatre sobre l'auge del comerç impulsat per immigrants. Tots els participants han estat d'acord que la crisi està afectant igualment les vendes de tots els establiments, independentment de qui en sigui propietari. PIMEC recomana l'elaboració d'una nova llei general de comerç i serveis per facilitar la integració dels empresaris immigrants a la xarxa comercial catalana.

RedaccióActualitzat
Entre les comunitats instal·lades a Catalunya, la xinesa, tot i no ser la més nombrosa, és en canvi la que aporta més petits empresaris i emprenedors. En aquests moments, hi ha gairebé 8.300 treballadors xinesos autònoms empadronats, i això representa gairebé el 36 per cent de tots els ciutadans xinesos afiliats a la Seguretat Social. Després dels xinesos, el col·lectiu amb una proporció més alta d'autònoms és el pakistanès, amb un 16,5% del total d'afiliats a la Seguretat Social, que, majoritàriament, han obert supermercats. I en tercer lloc hi ha la comunitat marroquina, la més nombrosa de totes, però amb un índex d'autònoms que tot just supera el 7,5% dels afiliats a la Seguretat Social.

La convivència d'aquests comerços amb els botiguers autòctons és cada vegada més normal, però poden sorgir discrepàncies. Les més comunes són la competència i els horaris d'obertura.

El president de l'Associació d'Entitats Pakistaneses, Khalid Shabaz Chuhan, afirma que moltes vegades es tracta de malentesos. "La persona que obre el local no coneix els reglaments d'aquí, i la manera de treballar" al Pakistan "és una mica diferent: si veuen que a les 11 o a les 12 hi ha vendes, doncs s'hi queden".

Segons el secretari institucional de comerç de PIMEC, Enric Calvo, "un dels aspectes que caldria tocar és la perfecta i total integració del comerç nouvingut dintre d'una xarxa de comerç que a Catalunya és molt potent". Falses creences sobre els nouvinguts, com la flexibilitat horaria o determinats beneficis fiscals, dificulten assolir aquest objectiu. Enric Calvo ha reclamat una nova llei que permeti la integració dels comerciants immigrants amb els autòctons i així aconseguir la recuperació econòmica.
Anar al contingut