Tarragona

Els Castellers de Vilafranca s'imposen per tercer cop consecutiu en el concurs de castells de Tarragona

Vilafranca s'ha emportat un cop més el concurs de castells de Tarragona i ha ampliat la seva hegemonia en els darrers temps del món casteller. Els verds, anomenats així pel color de la seva camisa, s'han imposat amb 5.754 punts als segons classificats, la Colla Vella de Valls, amb 3.870 punts. El tercer lloc ha estat per a l'altra colla vallenca, la Joves Xiquets, amb 1.597 punts. La nota de color l'han donat un cop més les noves mesures de seguretat. Ha estat el primer concurs en el qual les enxanetes de gairebé totes les colles han portat casc, només n'han faltat 2 de 18.

Actualitzat
Els guanyadors han fet una actuació basada en castells de gamma extra, és a dir, aquells que estan per sobre del 3 de 9 amb folre. Els de Vilafranca han completat un 4 de 9 amb folre i agulla i un 5 de 9 amb folre. Els verds també han carregat el 2 de 8 i han fet un intent d'un 3 de 10. El cap de colla, Lluís Esclassans, ha sortit satisfet del concurs i ha assegurat que "ha estat un concurs just amb la realitat actual en el món casteller". A pesar que hi ha hagut més d'una desena de caigudes de castells, cap no ha produït lesions de gravetat en els castellers.

Per la seva banda, la Vella de Valls ha carregat el 4 de 9 amb folre i agulla i s'ha quedat amb un intent desmuntat de 5 de 9 amb folre polèmic. Finalment ha pogut carregar aquest castell i ha acabat amb un intent de 4 de 9 i un 3 de 9 amb folre descarregat. Per fer-ho li ha calgut esgotar totes les seves possibilitats d'alçar els castells a la plaça utilitzant les 5 rondes del concurs.

La Joves de Valls ha realitzat una actuació de 3 de 9 amb folre, un intent de 5 de 9 folrat en dues rondes, i un 4 de 9 amb folre. El cap de colla, Pere Rico, també ha mostrat la seva satisfacció perquè l'objectiu era "consolidar construccions i s'ha aconseguit". Rico, però, ha reconegut que li queda una espina clavada en no aconseguir el 5 de 9 amb folre.

La jornada no ha evitat la polèmica, especialment per algunes decisions com la de donar per iniciat el 5 de 9 de la Vella, fet que donava avantatge a Vilafranca perquè els vallencs perdien un torn. L'error s'han produït quan un dels castellers ha començat a pujar quan encara no havien sonat les gralles, fet que ha invalidat l'ascens. El president del jurat, Jordi Jaria, ha manifestat que la decisió ha estat votada pels set membres del jurat i s'ha acordat "per majoria". Un altre problema ha estat quan un membre de la Jove Xiquets de Tarragona ha alertat sobre una possible irregularitat en el 5 de 8 que havia alçat la colla rival, els Xiquets de Tarragona. El jurat, llavors, ha tornat a votar i ha donat el castell per no realitzat. Les rivalitats com aquesta són freqüents, però és que a més els premis d'aquest concurs, a part del trofeu commemoratiu, han estat 15.000 euros per al primer classificat, 10.000 euros per al segon i 9.000 per al tercer.

El pròxim concurs serà el primer diumenge d'octubre del 2008 , llavors es preveu que la plaça de toros hagi acabat les obres de remodelació que s'iniciaran en breu i ja estigui coberta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut