Barcelona

Boi Ruiz veuria bé obligar a contractar una pòlissa privada en funció de la renda

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha llançat la idea d'una reforma del sistema sanitari espanyol en què els ciutadans, a partir d'un determinat nivell de renda, haurien de contractar obligatòriament una pòlissa. El conseller ha afegit que "no sabem quines seran les reformes que es podran fer a nivell de l'Estat", i ha precisat que "no som gaire optimistes en aquest sentit". Posteriorment, el Departament de Salut ha puntualitzat que la Generalitat no es planteja cap canvi de model.

RedaccióActualitzat
"A nosaltres ens agradaria obrir un model assegurador diferent, seríem partidaris de models molt més europeus, on hi hagués una pòlissa bàsica d'obligada assegurança per aquells que tinguin un nivell de renda", ha afirmat.

El conseller es referia a països com Alemanya o Holanda, que preveuen la convivència d'una cobertura pública i gratuïta per a les malalties més greus, amb una pòlissa complementària per a l'atenció sanitària bàsica, que assumeixen els ciutadans, segons el seu nivell de renda. Les persones amb ingressos més baixos quedarien cobertes per la sanitat pública.

Tot i llançar la proposta, el responsable de Salut ha vaticinat que, durant el primer any, el govern del PP haurà de fer front a la gestió del deute a curt termini i difícilment podrà definir un canvi de model a mitjà termini, i ha afegit, en aquest sentit, que Catalunya té un any d'avantatge perquè va aplicar les primeres retallades el 2011.

Boi Ruiz també ha argumentat que el sector públic i privat "han de cooperar més que no pas competir". Ho ha assegurat a ESADE, en una jornada impulsada per la patronal sanitària ACES, que ha avalat la proposta. Durant aquestes jornades, Ruiz ha enaltit la contribució de les companyies asseguradores en el conjunt de la sanitat catalana.

El govern i Salut puntualitzen

Després de les declaracions de Boi Ruiz, el Departament de Salut ha negat, amb un comunicat, que el govern català estigui considerant la possibilitat d'introduir aquest nou model. El text puntualitza que el conseller parlava en el marc d'unes jornades sobre el finançament dels serveis sanitaris i que "en aquest context el conseller ha comentat un dels models possibles, el d'Holanda, on existeix una pòlissa obligatòria en funció del nivell de renda".

"En cap cas, el conseller Ruiz ha dit que el govern estigui considerant un model de finançament com aquest per als serveis sanitaris públics de Catalunya", continua el text, que afegeix que el que sí que ha dit el conseller és que "dubtava que el govern de l'Estat, que és qui hauria de prendre una decisió com aquesta, tingui aquest debat entre les seves prioritats en aquests moments".

Preguntat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha negat un "pla ocult" de la Generalitat per desmantellar la sanitat pública, recalcant que només es poden fer aquest tipus d'afirmacions "des dels prejudicis i no des de la realitat".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut