Els contenidors del carrer intel·ligent de Sant Cugat
Els contenidors del carrer intel·ligent de Sant Cugat
Barcelona

Barcelona mostra idees per a les ciutats del futur al congrés Smart City

Centenars de projectes per fer les ciutats més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient s'exposen aquest dies, i fins divendres, a la fira Smart City World Congress, que té lloc a Barcelona. Les noves tecnologies aplicades en aquest camp obren un ventall infinit de possibilitats, des de gestionar el reg de les zones verdes en funció de si ha plogut o del grau d'humitat que hi ha fins a graduar la intensitat de l'enllumenat públic a partir de les necessitats de cada moment. Aquesta és una fira pionera en aquest camp, i es considera que Catalunya pot arribar a ser capdavantera en aquest sector.

RedaccióActualitzat
Els sensors seran clau en les ciutats del futur. Instal·lats a les bicicletes, permetran conèixer els fluxos de mobilitat i, si hi ha voluntat, reforçar els serveis de transport. Aplicats als vehicles, evitaran un xoc abans que arribi.

Sant Cugat del Vallès ja hi ha un carrer intel·ligent, en què un sensor detecta si hi ha lloc per aparcar-hi i les dades es projecten en un panell al cap del carrer. També hi ha una paperera amb plaques solars que compacten la brossa. No cal buidar-la tan sovint i, a més, el camió de les escombraries rep informació de si cal passar a buidar un contenidor o no, cosa que suposa un estalvi de combustible. A més, els llums s'encenen de nit només si passa algú pel carrer.

A l'Smart City, l'exalcalde de Barcelona i actual director del programa Hàbitat de l'ONU, Joan Clos, ha afirmat que les ciutats del futur seran "segurament" més denses i intel·ligents però "no hi ha consens sobre com seran realment".

Tot i que les TIC tenen un paper fonamental a l'hora de fer les ciutats més intel·ligents, al congrés, que es pot seguir per Twitter amb l'etiqueta #SmartCityExpo, s'ha evidenciat que aquest objectiu ve de més lluny. "Un exemple és Cerdà, que va ser un visionari i que va pensar Barcelona tenint en compte el fenomen del ferrocarril, el telègraf i les canonades per a les aigües subterrànies", ha destacat el director d'investigació de l'Àrea de Tecnologia del californià Institute for the Future, Anthony Townsend.

Anar al contingut