Lleida, setè dia sota la boira

L'estabilitat atmosfèrica és sinònim de boires persistents a la ciutat de Lleida i més àmpliament a totes les comarques de la plana.

Néstor GómezActualitzat
La forma còncava que té tota la vall de l'Ebre, envoltada de muntanyes afavoreix l'estancament de l'aire. Com si fos un immens embassament, les boires aquests dies han ocupat i s'han estès des de la Terra Alta i la depressió central, per tot el curs de l'Ebre fins gairebé el seu naixement a Cantàbria. I només hi ha una solució per fer-les desaparèixer, que hi hagi un vent suficient com per barrejar l'aire de diferents alçades i dissipar-les, com quan bufem el got de llet calenta.

Quin són els ingredients per tenir boires?

-          L'ingredient principal per a la formació de boires és estar sota el domini d'un potent anticicló. L'estabilitat manté l'aire encalmat, sense renovació de l'aire per l'absència de vent.

-           Segon ingredient, ambient fred, és per això que no hi ha boires extenses i persistents a l'estiu. El fred de la nit s'acumula arran de terra i les baixes temperatures afavoreixen la formació dels núvols, en aquest cas les boires.

-          Tercer ingredient, un sol baix, sense gaire energia. El sol, cap al solstici d'hivern, es troba a una baixa alçada i els dies són molt curts. Com que el sol escalfa poc i dura poc, no té prou temps per desfer-les.

La suma de tots aquests ingredients són els imprescindibles per a la persistència dels bancs de boires però falta iniciar la boira, ens cal humitat. La font d'alimentació natural d'humitat per a la formació de les boires són els grans rius, en el nostre cas el riu Ebre.



L'encefalograma de les temperatures en situació de boires dóna un resultat quasi pla, amb una amplitud tèrmica molt baixa. Del dia 20 al 23 de novembre, el temps més assolellat permetia màximes superiors als 15 graus, en canvi un cop dipositada la boira a Lleida, les temperatures van baixar dels 10 graus i la diferència entre mínima i màxima del dia es va anar reduint. Cas d'immersió a la boira són els dies 27, 28 i 29 de novembre de 2011 amb mínimes i màximes estancades i lineals, amb diferència entre les dues de només 2 graus.
Gràfic Lleida




























L'efecte de poca amplitud tèrmica s'aprecia més a la comparativa entre els valors de màxima i mínima de la Seu d'Urgell (línia vermella) i Lleida (línia blava). A la Seu d'Urgell s'aprecia un gran moviment oscil·lant que dibuixen màximes i les mínimes, amplituds tèrmiques que superen els 15 graus en un mateix dia. En canvi, a Lleida l'arribada de la boira, on els valors es mouen en una franja molt petita de temperatura, les ones són molt suaus i petites.
Gràfic Seu-Lleida




























Afortunadament, les boires tenen les hores comptades. Divendres, amb l'arribada d'un nou sistema frontal, les boires desapareixeran i les temperatures tornaran a recuperar els valors i les oscil·lacions habituals.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut