Barcelona

L'encesa de llums de Nadal arriba enguany entre la contenció de la despesa i l'estímul comercial

Encara és novembre, però arreu de Catalunya es dóna el tret de sortida aquests dies a la campanya nadalenca amb la tradicional encesa de llums. Cada any ens sembla que l'ambient nadalenc -associat, sembla que necessàriament, al consumisme- arriba més d'hora que mai, però, sigui com sigui, la crisi que afecta les arques de molts ajuntaments ha fet que aquest any la despesa per aquest concepte s'hagi reduït en molts casos. Però no pas a tot arreu ha estat així. N'hi ha que han decidit tot el contrari i, amb la intenció de donar un cop de mà als comerciants, han decidit il·luminar els carrers encara més hores amb l'objectiu d'estimular els compradors.

RedaccióActualitzat
Aquest és el cas de la ciutat de Barcelona, que torna a desplegar 60 quilòmetres de llums en 300 carrers, que aquest any són de tecnologia LED, de manera que la factura de llum de l'Ajuntament passarà dels 200.000 euros del 2010 a uns 10.000 aquesta campanya. El cost total de l'enllumenat és compartit entre consistori i comerciants, que hi posen al voltant d'un milió d'euros cadascun. L'Ajuntament, però, cedeix mig milió d'euros més a la Fundació Barcelona Comerç per il·luminar les grans avingudes. Tot plegat, uns 2,7 milions, que suposaran per a l'alcalde Trias una factura gairebé mig milió més elevada que la de l'any passat.

Aquest dimecres a la tarda, l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha encès els llums de Nadal a la capital del país. En total, els carrers de Barcelona estaran il·luminats 203 hores, 35 més que l'any passat. I és que s'ha ampliat l'horari i l'encesa es fa dos dies abans respecte del 2010. A més, hi haurà el tradicional arbre als punts emblemàtics de cada districte i els galets de l'any passat, es col·locaran tots junts a la rambla de Catalunya. El que no es reutilitzarà, en canvi, són els arbres elèctrics, que es desen en un magatzem.

Als tradicionals actes de cada any, com la Fira de Santa Llúcia i la de la Sagrada Família, el pessebre de la plaça de Sant Jaume i la cavalcada de Reis, s'hi suma enguany una altra iniciativa, que com els llums està molt lligada al comerç: la instal·lació d'una pista de patinatge sobre gel a la plaça de Catalunya: serà de 1.200 metres quadrats i es dirà BarGelona i l'ha promoguda i finançada la Fundació Barcelona Comerç, que obrirà del 3 de desembre al 8 de gener per dinamitzar el comerç.

Barcelona no és l'única ciutat que intentarà estimular els compradors. A Girona, s'il·luminen 40 carrers, en lloc dels 15 de l'any passat. Per primer cop, n'hi ha a l'avinguda Jaume I, la frontissa del Güell i Santa Eugènia. També hi haurà un arbre a la plaça Catalunya. A Figueres, la novetat consisteix en 386 plaques d'acer inoxidable a les façanes dels carrers cèntrics per simplificar la instal·lació.

A Reus, en contra de la tendència que s'ha imposat aquest any al Camp de Tarragona, s'ha fet una aposta forta per l'enllumenat amb una ampliació dels dies d'encesa i un espectacle de música i llum que es projectarà cada dia a la plaça del Mercadal. Són molts, però, els municipis que redueixen la despesa aquest Nadal. Alguns ho fan fins a la meitat, com és el cas del Vendrell. Altres la mantenen, com Montblanc.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut