Toló

Sarkozy aposta per una "refundació" d'Europa amb el suport de Merkel

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha pronunciat una conferència en resposta a la crisi de l'euro i amb la vista posada en les eleccions presidencials, que es faran d'aquí a uns mesos. Sarkozy considera que "la crisi ha mostrat les febleses i contradiccions" d'Europa i, per tant, "ha de ser refundada. És urgent". En aquest sentit, França i Alemanya estarien treballant en un nou tractat europeu que entre d'altres eixos exigiria una cessió de sobirania, una modificació de l'acord de Schengen i més rigor pressupostari. Sarkozy i Merkel es reuniran dilluns per acabar-ho de perfilar de cara a la cimera europea del 9 de desembre.

RedaccióActualitzat
A la localitat de Toló, on va dir la famosa frase sobre la "refundació del capitalisme", Sarkozy ha tornat a utilizar paraules similars i s'ha referit a la necessitat de "refundar" Europa i de restaurar la seva credibilitat i confiança. "Europa no és una tria, sinó una necessitat. Després d'un llarg camí que hem recorregut, hem de tornar als fonaments", ha afegit el president francès. "No canviarem la globalització sols, ni afrontarem la crisi sols. La sobirania no es pot exercir sense Europa."

Sarkozy ha desgranat algunes de les línies mestres d'aquest acord que preparen França i Alemanya."Tots els països de l'euro continuaran sent solidaris", però cadrà més rigor pressupostari. Aquesta és l'única manera de recuperar la confiança dels mercats i sortir de la crisi. I, per aconseguir-ho, caldran sancions més severes per a aquells que incompleixin. El dirigent francès s'ha compromès a fer "tot el possible perquè França i Alemanya convergeixin i siguin el pol d'unitat" des d'on es reforçarà Europa.

Sobre l'estratègia de rescat de la Unió Europea, Sarkozy ha estat molt clar: "el que es va fer amb Grècia no es tornarà a fer, perquè cap altre país entrarà en bancarrota".

En clau interna, el president francès ha reconegut que al país s'ha instaurat la por de "perdre el control del seu destí". El primer pas per combatre-la és dir la veritat als francesos. Sarkozy ha llançat un dard directament contra els socialistes en afirmar que la jubilació als 60 anys i les setmanes de 35 hores són errors greus que "ara estem pagant". En aquest sentit, França s'ha de preparar per a un nou cicle econòmic, el del desendeutament: l'Estat ha de gastar menys i reduir el deute.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut