Barcelona

La Generalitat estudia demanar responsabilitats als promotors de la protesta a la presó Model

El Departament de Justícia ha anunciat que estudia emprendre accions legals contra aquells treballadors que s'han manifestat a les portes de la presó Model aquest divendres i han impedit l'entrada del torn de matí. La Generalitat ha qualificat de greu la protesta, que ha aplegat unes 300 persones i que ha acabat amb una càrrega dels Mossos cap a dos quarts de dues del migdia. Segons la UGT, la càrrega ha causat dos ferits. La presó Model de Barcelona ha recuperat la normalitat poc abans de les tes de la tarda després de les protestes contra les retallades de sou als treballadors públics que negocien la Generalitat i els sindicats.

RedaccióActualitzat
Després d'un matí de protestes, un migdia de càrregues policials i una tarda de represa del ritme quotidià, la Generalitat ha anunciat que estudia demanar responsabilitats als manifestants que aquest divendres al matí han bloquejat l'entrada al centre penitenciari.

El Departament de Justícia ha qualificat de "greu" i "il·legal" una protesta que, diuen, ha obligat els 15 funcionaris del torn de nit a treballar 18 hores. Consideren que s'ha posat en risc el funcionament del centre penitenciari i han revelat que els interns han començat a cremar papers a les cel·les en protesta pel seu confinament. Els empresonats s'han mantingut durant tot el matí a les seves cel·les, on s'ha servit també el dinar i l'esmorzar i no han pogut sortir per fer les activitats habituals.

El departament ha donat altres dades dels perjudicis que asseguren que ha causat la protesta: s'han suspès 12 judicis i 28 rodes de reconeixement.

Els Mossos carreguen per dispersar els manifestants

Poc abans de les 3 de la tarda d'aquest divendres, la presó Model ha reprès el seu ritme quotidià. Els  funcionaris que havien fet el torn de nit al centre penitenciari han pogut abandonar-lo poc després d'una breu, però contundent, càrrega policial cap a dos quarts de dues del migdia.

Els Mossos han utilitzat les porres per treure els manifestants que bloquejaven la porta i impedien que els treballadors del torn de tarda entressin a la presó. La UGT ha lamentat l'actuació dels Mossos i ha explicat que s'han produït almenys dos ferits.

Després de la càrrega, cap a les tres de la tarda, s'ha desmuntat el dispositiu policial dels agents antiavalots, que han estat substituïts per altres agents dels Mossos. Els presos amb permisos de cap de setmana han començat a sortir del centre, on, aquest divendres al matí, els han donat un tracte preferent.

Centenars de funcionaris contra les retallades

Uns 300 funcionaris han protestat aquest divendres al matí a les portes de la Model. La majoria de manifestants s'han aplegat a l'entrada del carrer Entença, tallat al trànsit per obres, i han escridassat el director del centre quan ha arribat. La protesta també ha tallat durant uns minuts el trànsit al carrer Rosselló, a primera hora del matí.

Els funcionaris es queixen de la reducció de sou i de personal, i han demanat al govern un augment de la seguretat a les presons. Asseguren que la massificació posa el personal penitenciari al límit i que no reben cap resposta per part del Departament de Justícia. La protesta s'emmarca en una sèrie d'accions que van començar a finals de novembre amb una acció similar a la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès.

Acció il·legal?

Des del Departament de Justícia han qualificat d'il·legal l'acció dels manifestants i denuncien que ha impedit que el relleu dels funcionaris al centre es fes amb normalitat, cosa que, asseguren, ha suposat un risc per als mateixos treballadors i per als interns del centre.

A més, Justícia veu la protesta com una mesura de pressió dirigida a la negociació, tot just començada, del pròxim conveni col·lectiu. Les manifestacions a les portes del centre penitenciari han fet que els representants de l'executiu s'hagin aixecat de la taula en la tercera reunió que mantenien amb els sindicats per negociar les retallades en el sou dels empleats públics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut