Brussel·les

Un locutor belga s'afaita la barba després d'haver promès deixar-la créixer fins que hi hagués un nou govern

Koen Fillet, un conegut locutor de ràdio belga, ha complert la seva promesa i, després de 327 dies, s'ha afaitat la barba. A principis d'any, Fillet va decidir deixar-se-la créixer fins que els polítics del país fossin capaços d'acordar un nou govern. No va ser l'únic: al voltant de 800 homes van afegir-se a una crida encapçalada per l'actor Benoit Poelvoorde, però, a mesura que passaven els mesos, tots han anat desistint. Tots, excepte Fillet, que, finalment, aquest dilluns s'ha afaitat. L'últim cop que ho havia fet va ser el 12 de gener.

RedaccióActualitzat
El nou govern belga, liderat pel socialista francòfon Elio Di Rupo, ha jurat el càrrec aquest dimarts i ha posat fi a un període de 541 dies sense executiu, el rècord mundial. La fi del culebron polític a Bèlgica ha permès que molts, dins i fora del país, respiressin alleujats.

Un d'ells és Koen Fillet, un locutor de ràdio belga que al mes de gener, quan feia mig any de les eleccions del 10 de juny i Bèlgica continuava sense govern, va decidir no afaitar-se fins que els polítics fossin capaços d'acordar un executiu. Fillet, juntament amb 800 homes més, va seguir la crida feta per l'actor Benoit Poelvoorde, però va ser l'únic que va mantenir-se ferm durant 327 dies, fins que aquest dilluns s'ha tancat el buit de poder. Tanmateix, el periodista ja ha dit que no tornarà a protagonitzar mai més una iniciativa d'aquest tipus.

Protestes imaginatives

No afaitar-se fins que hi hagués un nou govern ha estat una de les protestes curioses que els belgues han dut a terme al llarg dels últims mesos. Durant els 541 dies que han passat des que el primer ministre Yves Leterme va dimitir el 22 d'abril, els belgues han demostrat tenir una gran inventiva i s'han pres amb sentit de l'humor la crisi política.

Una de les propostes més curioses per accelerar les negociacions per formar govern la va fer al mes de febrer la senadora socialdemòcrata flamenca Merleen Temmerman, que va demanar a les dones dels polítics que es declaressin en "vaga de sexe" fins que no es resolgués la crisi de govern.

Pocs dies després de la insòlita proposta de Temmerman, quan Bèlgica va superar l'Iraq com el país que havia estat més dies sense executiu, col·lectius d'estudiants van sortir al carrer reclamant una "revolució de les patates fregides", una de les icones gastronòmiques del país, en defensa de la unitat belga davant les demandes secessionistes de Flandes.

L'entrada de Bèlgica al llibre Guinness dels rècords va fer que el diari "Le Soir" recopilés una sèrie de modalitats en les quals els belgues també "són campions del món": un home que va coure patates durant 83 hores seguides, el rècord de persones ballant amb "hula hoop" al mateix temps o el nombre màxim de persones corrent cap enrere.

El mateix rotatiu, durant la crisi, va fer una porra entre els seus lectors per endevinar quants dies el país estaria sense govern. Qui l'encertés rebria el seu pes en gofres. "Le Soir" ja ha anunciat a la seva pàgina web que el guanyador serà anunciat aviat per part dels administratius del diari.





NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut