Lleida/Barcelona

Justícia anuncia expedients per als responsables dels bloquejos a presons catalanes

El Departament de Justícia començarà a obrir la setmana que ve expedients sancionadors als responsables dels bloquejos de les presons d'aquests últims dies. La decisió arriba després d'un matí de bloqueig a la presó de Ponent, a Lleida, protesta que ha coincidit amb una concentració del mateix col·lectiu a Barcelona. En tots dos casos, els treballadors penitenciaris protestaven per les retallades, unes retallades que, segons els sindicats, afecten la seguretat dels centres penitenciaris. El departament, però, nega aquest extrem i assegura que la proporció entre interns i funcionaris és la correcta.

RedaccióActualitzat
Ramon Parés, director general de Règim Penitenciari, ha considerat que les últimes protestes protanonitzades pels funcionaris  "són inadmissibles". "S'ha estat emprant un sistema que crec que és poc legítim, poc democràtic, que és posar al límit i en risc les presons per aconseguir millores de tipus laboral", ha assegurat Parés. "Ningú més ho fa", ha dit, i ha apel·lat "a la responsabilitat dels 5.000 funcionaris de presons, la majoria dels quals, afortunadament, no secunden aquest tipus de consignes".

El bloqueig a la presó de Ponent ha provocat que molts dels interns haguessin de passar el matí tancats a les cel·les, i els sindicats han decidit posar-hi fi desconvocant la protesta perquè, segons ells, el director de la presó ha obert les cel·les. Segons han dit, aquest fet posava en perill la seguretat del centre pels pocs funcionaris que hi havia del torn de nit. En canvi, el Departament de Justícia ha argumentat que era millor deixar sortir els presos de les cel·les, amb la presència d'una vintena de funcionaris.

Ja en van tres

Aquesta ha estat la tercera jornada de mobilitzacions dels treballadors de centres penitenciaris en pocs dies. La primera es va desenvolupar a Quatre Camins, el 25 de novembre, amb un bloqueig també de l'accés del centre que va provocar problemes de trànsit a la zona.

La més sonada, però, va ser divendres passat a la presó Model de Barcelona. El bloqueig va acabar, en aquest cas, amb una càrrega policial i va provocar el trencament de les converses que sindicats i govern mantenien en aquells moments sobre les retallades en la funció pública. Ja llavors, el Departament de Justícia va anunciar que estudiava emprendre accions legals contra els treballadors que havien protagonitzat l'acció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut