Barcelona

El govern haurà de replantejar-se la política de retallades si vol aliats en els pressupostos

Les retallades, especialment les de sanitat, que està duent a terme la Generalitat, estan en el punt de mira dels partits en la negociació dels pressupostos per al 2012. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha obert converses aquest dimecres amb el PSC, el PPC i ERC, que li han exigit més mesures per crear llocs de treball i canvis en les anomenades polítiques d'austeritat. Els socialistes demanen que els ajustos es facin apujant impostos a les rendes més altes, mentre que els populars no volen sentir parlar de nous impostos sinó de més contenció en l'administració pública. Tots dos partits, però, demanen que s'aturi la tisorada sanitària. ERC reitera la voluntat d'acord i diu que continuaran negociant. CiU ha sortit satisfeta de la roda.

RedaccióActualitzat
Fins ara, només el PP i ERC s'han mostrat obertament disposats a avalar els comptes de la Generalitat per al 2012. Després de les reunions d'aquest dimecres, El PSC tampoc hi ha tancat la porta, però ha advertit que que hi ha condicions irrenunciables. I tots els partits han afinat més les que hi posen.

La socialista Rocío Martínez-Sampere ha explicat que qualsevol pacte ha d'incloure una modificació de la política d'ingressos, per fer-la més "progressiva i equitativa". Això vol dir fixar impostos nous i apujar els de les rendes més altes. Una altra condició és que el pressupost defineixi polítiques "de reactivació econòmica i contra l'atur". Malgrat que aquesta condició també la posa el PP, els socialistes veuen "difícil" avalar uns pressupostos que comptin amb el vistiplau dels populars.

Precisament, per part del PP, el portaveu parlamentari Enric Millo ha afirmat en sortir de la trobada amb Mas-Colell que la seva formació exigeix que "s'aturin les retallades en sanitat" i, en canvi "s'intensifiquin" les polítiques d'austeritat en les "despeses públiques innecessàries, supèrflues o de sectors que no són productius en aquest moment". Millo ha afegit que calen més mesures per crear llocs de treball i que el seu partit rebutja cap impost nou. "Intuïm que pugui haver-hi una voluntat d'augmentar els ingressos per la via dels impostos i no de l'activitat econòmica", ha advertit.

Pel que fa a ERC, la delegació republicana ha reiterat abans i després de la reunió la "voluntat d'acord". Després de gairebé tres hores de reunió, la formació independentista ha anunciat que hi ha "prou símptomes" d'entesa encara que, en les condicions actuals, encara "no és possible". Una de les mesures que, segons ERC, CiU està disposada a estudiar és l'increment de l'IRPF per a la rendes superiors als 250.000 euros. El president republicà, Oriol Junqueras, ha exhibit ganes de pacte i ha dit que les dues parts continuaran negociant la setmana que ve.

Satisfacció de CiU

El diputat de CiU Jordi Turull s'ha mostrat satisfet de com ha anat la primera presa de contacte amb els grups i ha explicat que tots han coincidit que els "ajustos per ocmplir amb el dèficit" s'han de fer sense "afectar el que és essencial de l'estat del benestar".

Un altre punt en comú, ha dit, ha estat "comprovar que la morositat de l'Estat" envers Catalunya "encara dificulta més" la situació, en referència al fet que el govern espanyol negui a la Generalitat els 750 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Amb aquest plantejament satisfactori, ara toca "submergir-nos en els números" i continuar parlant perquè CiU "estudiarà qualsevol proposta" de pacte que li arribi.

ICV hi veu una "paròdia"

Per la seva part, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha qualificat de "paròdia per acabar justificant l'acord amb el PP" la ronda de contactes de Mas-Colell, de la qual s'ha exclòs la formació ecosocialista.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut