Madrid

La importància de tenir grup propi

Reglament en mà, ni Amaiur, ni UPyD, amb 5 diputats i el 4,69% del vots, podrien formar grup propi, ja que cap de les dues formacions no arriben al 5% dels vots preceptius. Hi ha antecedents suficients, però, perquè el Partit Popular, amb majoria absoluta a la cambra, pugui, si vol, fer una interpretació lliberal del reglament del Congrés.

Carmen AmorósActualitzat
La diferencia, però, és que en els territoris on es va presentar Amaiur, Euskadi i la Comunitat Foral de Navarra, la coalició va obtenir respectivament el 24,12% i el 14,86% dels vots amb un total de 284.528 i 49.100 vots.

Pel que fa al total estatal, Amaiur, amb 333.628 vots, va obtenir l'1,37% dels vots i aquesta és la dada que la mesa del Congrés pot prendre en consideració per negar a la coalició el grup propi.

L'altre, que malgrat haver obtingut més del 15% dels vots a les tres provincies del Pais Basc, a Navarra, on han obtingut un diputat, no hi arriben.

Convergència i Unió va obtenir en els últims comicis 1.014.263 vots, el 4,17% del total estatal, i 16 diputats. EAJ-PNB en va obtenir 323.517, l'1,33% del total estatal, i 5 diputats. Totes dues, però, superen el 15% dels vots en aquelles circunscripcins on s'han presentat.

I és que, de fet, tot dependrà de com la nova mesa del Congrés, amb majoria del Partit Popular, vulgui interpretar el Reglament.

Al llarg dels 33 anys de democràcia, sempre s'ha fet una interpretació poc restrictiva del Reglament la qual cosa ha permès que, per exemple, Coalición Canaria pogués tenir grup propi amb només 235,221 vots, el 0,9% del total que li van suposar 3 diputats, la suma d'UPN i el vistiplau del Partit Popular, durant la 8a legislatura.

Seguint amb la configuració de la cambra baixa que va sorgir de les eleccions legislatives del 14 de març de 2004, Convergència i Unió va formar grup parlamentari amb 835.471 vots que li van donar 10 escons i només el 3,2% dels sufragis. A les 4 provincies catalanes CiU va superar el 15% dels vots.

Esquerra Republicana de Catalunya, en canvi, va formar el seu grup amb l'aval dels 652.196 vots, el 2,5% del total, i 8 escons. A Barcelona, ERC, no va arribar al 15% dels vots però va poder formar grup tot i tenir-ne només el 14,1% gràcies a la interpretació quer la Mesa va fer del Reglament.

El PNB va formar grup amb 420.980 vots, l'1,63% del total, i 7 diputats. Havia obtingut més del 15% dels vots en les 3 circunscripcions basques.

En el cas d'Amaiur, però, sembla més difícil que el Partit Popular vulgui fer una interpretació flexible de la normativa de la cambra. I és que el vicesecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, va dir ahir al Congrés dels Diputats, on va anar a acreditar-se, que la posició del seu partit respecte a la possibilitat de què Amaiur formi grup parlamentari "no ha canviat".

Amb una interpretació estricta del reglament, ni UPyD ni Amaiur compleixen tots els requisits però González Pons ja s'havia manifestat a favor d'acceptar la petició de la formació de Rosa Díaz i, per contra, negar el grup parlamentari a Amaiur. Segons González Pons, la postura del PP és coneguda des d'abans de les eleccions.

Un cop s'hagi constituït el nou Parlament, el 13 de desembre, el Congrés obrirà el termini per a la constitució dels grups, que depèn, en última instància de la flexibilitat amb què la mesa de la cambra baixa interpreti el reglament.

No tots els grups estan d'acord amb el Partit Popular, IU ja s'ha ofert a Amaiur per ajudar la coalició a formar grup parlamentari propi.

Coalición Canaria, per la seva banda, ha expressat a través de la seva portaveu Ana Oramas, que amb els antecedents de 33 anys de democràcia, seria lògic que tant UPyD com Amaiur tinguessin grup propi. Segons Oramas, fer conviure els 7 diputats d'Amaiur amb els 5 d'UPyD amb els d'altres formacions inclosa la seva, Coalición Canaria va obtenir només dos escons, perjudicaria el funcionament d'aquest grup i, per tant, de tota la cambra.

Oramas admet que pugui haver-hi el "desig" de deixar Amaiur "amagat" al Grup Mixt perquè la coalició no tingui presència rellevant al Congrés, però en democràcia "anar contra 33 anys d'interpretació del reglament, no sembla lògic per part de persones que legislen aquest país i no seria estètic de cara a la ciutadania", ha assegurat.

Pel que fa als partits catalans, Amaiur s'hi reunirà la setmana vinent per veure com es poden teixir les complicitats que permetin, finalment, la formació del grup.

El Bloc Nacionalista Gallec també s'ha mostrat disposat a participar en algun tipus d'acord amb Amaiur i ERC per formar un grup que englobi les minories nacionalistes.
Anar al contingut